![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy orientuje się ktoś, czy podpisany dokument algorytmem XAdES-BES (wewnętrznie) posiada swój skrót w strukturze podpisu? Jeśli tak, to w którym miejscu? W SignedInfo? I jakiego algorytmu użyto do wygenerowania hasha? Jest to dla mnie o tyle istotne, że chciałbym porównać hash dokumentu niepodpisanego z podpisanym, w celu znalezienia jego niepodpisanej wersji. Czyli np. mam kilkanaście niepodpisanych dokumentów, a teraz wczytuję podpisany i chciałbym jednoznacznie odczytać, którego dokumentu dotyczy podpis. Oczywiście mogę to zrobić na podstawie base64 całości dokumentu, ale wtedy muszę go otwierać i konwertować, co w przypadku dużej liczby plików o dużych rozmiarach będzie uciążliwe, a nie chciałbym też przechowywać ich w takiej formie w bazie. Nie interesują mnie zewnętrzne programy, to musi się odbyć w php. Dla potomnych, gdyby ktoś kiedyś borykał się z podobnym problemem, oto rozwiązanie które zaimplementowałem: 1. W bazie przechowuję hash dla dokumentu 2. Z podpisanego dokumentu pobieram jego treść 3. Rozkodowuje treść base64 oraz generuję hash 4. Wyszukuję w bazie na podstawie hasha z pkt 3, hasha którego zapisałem dla niepodpisanego dokumentu Wygląda to na najbardziej optymalne rozwiązanie. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:26 |