![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
Z góry dziękuje za wyrozumiałość na troszkę naiwne pytanie ,do rzeczy : Mam zrobić szablon XML potem DTD i XSL na wzór dokumentu wezwanie do zapłaty, zawiera on elementy stałe takie jak nagłówek oraz kilka akapitów, oraz informacje zmienne, które będą czytane z bazy Mysql tj. dane wierzyciela, dane dłużnika itd. Zrobiłem dwa szablony XML, jeden z elementami stałymi jako atrybuty oraz drugi z elementami stałymi jako normalne informacje pomiędzy znacznikami, który lepszy ? Czy może ktoś opisać zalety i wady obu rozwiązań , jakie kłopoty mogę napotkać w jednym i drugim wypadku ? Przykład 1
Przykład 2
Mam nadzieje że ne zostanę aż tak bardzo wyśmiany ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po 1. utf-8,
po 2. drugi przykład jest zupełnie bez sensu - znaczniki i ich parametry mają definiować zawartość nie twórz ich jako nazw kolumn, pól. po 3. dane umieszcza się w znacznikach, a nie w parametrach (u Ciebie val w pierwszym przykładzie, co czyni go też bez sensu) - co będzie jak ktoś będzie chciał wpisać do node AKAPIT >. Ten post edytował kalmaceta 13.01.2011, 11:18:27 -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za pomoc
Czyli jak usunę z pierwszego przykładu wszystkie atrybuty val to będzie ok ? Stały tekst wynikający ze wzoru jakiegoś dokumentu dodaje dopiero potem przy implementacji XSL ? Jeśli źle myślę to proszę o poprawienie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Cytat po 3. dane umieszcza się w znacznikach, a nie w parametrach (u Ciebie val w pierwszym przykładzie, co czyni go też bez sensu) - co będzie jak ktoś będzie chciał wpisać do node AKAPIT >. Nie wszystkie. Faktycznie VAL nie ma sensu ale ID jak najbardziej. Co prawda nie ma jasnych reguł jak powinno się "projektować" xml-e ale mniej więcej umowne jest to, że : - w atrybutach przechowujemy wartości nie przeznaczone do przeczytania dla człowieka (adresy URL, ID) - w elementach przechowujemy wartości przeznaczone dla ludzi (tytuł, opis) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To mi już dużo wyjaśniło
Cytat Stały tekst wynikający ze wzoru jakiegoś dokumentu dodaje dopiero potem przy implementacji XSL ? Czy z tym dobrze myślę ? To ważne, muszę wiedzieć kiedy dodaje te stałe elementy wzoru. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak stały tekst "szablonu" zostawić w "szablonie" - XML tylko dane zmienne do wypełnienia
@wojtek992 pod słowem "dane" miałem na myśli właśnie informacje przeinaczone do wyświetlenia, jak najbardziej masz racje:) Ten post edytował kalmaceta 14.01.2011, 14:19:44 -------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuje wszystkim za pomoc , już rozumiem o co chodzi temat do zamknięcia
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:28 |