![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 10.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam od jakiegoś czasu tworze nie zbyt skomplikowane szablony z uzyciem XHTML,CSS nie stosując przy tym "position" i mam pytania z tym związane.Do czego stosujecie element position? Czy stosowane przez mnie elementy(float,margin,padding) w pełni mogą równie dobrze być zamienikami "position" jeśli tak to co wy stosujecie,wybieracie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Float, margin, padding to podstawa więc to jest najlepsze...a position to dodatkowa "opcja" do ułożenia elementu na czymś....tak przynajmniej wg mnie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 1 Dołączył: 10.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myśląc przez chwile znalazłem jedno dobre zastosowanie dla "position absolute top" oddzielnie głównego elementu "div"(wyśrodkowanego za pomocą margin:0 auto) od okna przeglądarki.Jeszcze małe sprecyzowanie zadając pytania bardziej mi chodziło o to czy n.p robiąc boczne menu stosujesz float czy position.
Ten post edytował plsd 31.12.2009, 23:54:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak zgadzam się postion służy do ustawienia elementu na czymś pozycji itp itd .
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat czy n.p robiąc menu stosujesz float czy np. position. Zależy jakie menu......ale w większości bez position.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak przedmówca powiedział float , margin ,padding używa się głównie to pozycji , wysrodkowania danego elementu a position do naprzykład do nałożenia na dany element lub ustawienie elementu pozycji ;]
|
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki za pomoc tyle mi wystarczy
![]() |
|
|
![]()
|
|
spoko
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
position najbardziej zaczyna się doceniać zwłaszcza w chwili gdy chcemy wyjść danym obiektem poza pole bloku w którym jest on zawarty, można stosować w zamian np. ujemne marginesy - ale nie osiągnie się przy tym tego co daje position (nie wspominając już o takich manewrach jak position: fixed), a jeśli chcecie zobaczyć szersze zastosowanie tej właściwości (i nie tylko tej) to: http://www.cssplay.co.uk/menu/
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:31 |