![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WITAM
O AJAXIE przeczytałem dość niedawno, duzo pracuje w Smarty i chciałbym połączyć nowo poznaną technologie wyczytalem . coś takiego: Cytat "Xajax to jedna z "bibliotek" łączących php z AJAXem. Biblioteki takie można podzielić na dwie grupy - zorientowane pod JavaScript i zorientowane pod php. XAJAX należy do tej drugiej grupy, dzięki czemu ilość kodu Javascript w naszych skryptach będzie minimalna." za nic w świecie nie moge zrobić nawet najprostrzego przykładu xajax + smarty:( google przeszukane cale ![]() Czy uzyskam tu jakąkolwiek pomoc?? a może coś innego nix XAJAX do SMARTY (ale zorientowane pod php) POZDRAWIAM SERDECZNIE |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest HTML_AJAX z PEAR
Problem przy wykorzystaniu smarty polega na tym ze to smartyu powinno zajac sie wyswietlaniem (rowniez) JS stworzonego w innych bibliotekach wiec najpiej jest znalezc taka ktora pozwala wygenerowac JS i zapisac do zmiennej taki kod dzieki czemu w smarty bedziesz mogl zrobic tak: Smarty tez nadaje sie swietnie do tworzenia odpowiedzi dla wywolan javasriptu, poprostu zamist HTML tworzysz XML
-------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Też próbowałem połączyć te dwie klasy(Smarty i xajax) i przed chwilą przeczytałem post i wpadł mi pomysł a, że kod warty jest tysiąca słów oto i on:
a szablon smartiego: Skorzystałem z funkcji ob" title="Zobacz w manualu php" target="_manual by uzyskać potrzebny do wklejenie kod. Nie ma chyba co wiecej tłumaczyć, Poprosze o skomentowanie mojej metody. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 1 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prościej będzie tak:
-------------------- lorem ipsum : polska społeczność zend framework
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaką otrzymaujesz odpowiedź z serwera?
Pamiętaj że ważna jest kolejność wywoływania metod XAJAX. Najpier rejestrujesz funkcje:
Jeżeli funkcja nie jest widzialna (tzn tyle samo co gdy funkcja function_exists('nazwa_funkcji') zwróci false) to nie zostanie ona zatejestrowana przez xajax-a. Gdy zarejestrujesz swoje funkcje czas na metodę:
Bez niej nic ci się nie uda. Musi być wywołana po zarejestrowaniu funkcji ale przed wysłaniem nagłówków do przeglądarki. Na końcu należy wydrukować kod js:
i umieść go w sekcji HEAD lub BODY strony (w zależności od wybranej deklaracji dokumentu). Jeżeli ta kolejność będzie inna to nie licz na pozytywny efekt. a teraz prosty przykład:
A teraz template:
Generalnie poczytaj dokumentację na stronie http://wiki.xajaxproject.org/Documentation...esponse.inc.php Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 10.05.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Śliczne dzięki za pomoc
SERDECZNIE WSZYSTKICH POOSTRAFFIAM ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ob_start(); $this->ajax->printJavascript('lib/ajax/'); $initAjax = ob_get_contents(); ob_end_clean(); A jesli nie włącze tego kawałka kodu, to nie będzie trybić?? Ja dziś wykombinowałem taki sam kod ale bez tego fragmentu i właśnie cosik nie do końca mi to działa ... Różnica była tylko taka że nie podałem parametru dla printJavascript ale wcześniej skonfigurowałem ścieżke do AXJAX-a to chyba to samo. Ale o co chodzi z tym ob_get_contents ... Acha jeszcze jedno dlaczego tam jest $this->ajax?? Nie powinno być poprostu $ajax ![]() Ten post edytował szumigt 19.02.2008, 22:28:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:29 |