![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem w trakcie robienia swojej pierwszej strony internetowej, dlatego jak się zapewne domyślacie moja wiedza na temat webmsteringu jest niewielka.
Natrafiłem na problem, z którym nie potrafię sobie poradzić i w związku z tym chciałbym Was prosić o pomoc. Otóż chcę stworzyć formularz, za pomocą którego użytkownik mojej strony będzie mógł przesłać na mój e-mail dane bez wykorzystania programu pocztowego. Wiem, że to jest możliwe z wykorzystaniem PHP. Problem w tym, że o ile w miarę szybko załapałem podstawy HTML’a, o tyle z PHP mam problemy. Pokażę teraz, co już stworzyłem, a następnie wyjaśnię na czym polega moja prośba do Was. Oto kod strony html, na której znajduje się formularz (w oryginale jest bardziej rozbudowany, ale powycinałem pewne fragmenty, które nie są konieczne do wyjaśnienia mojego problemu, żeby post był bardziej przejrzysty): <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html > <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> </head> <body> <form> <fieldset> <legend>DANE OSOBOWE</legend><br> Imię:<input type="text" name="imie" size="25" /><br> Nazwisko:<input type="text" name="nazwisko" size="25"/><br> Ulica:<input type="text" name="ulica" size="25" /><br><br> Kod pocztowy: <input type="text" name="kod" size="25" /><br> Miejscowość:<input type="text" name="miejscowosc" size="25" /><br> </fieldset> <center><input type="image" src="../stronacut/wyslij.gif" {name="submit"}<center> </form> </body> </html> Z kolei na stronie : http://www.kurshtml.boo.pl/html/wyslanie_formularza_bez_programu_pocztowego,formularze.html znalazłem skrypt, służący do wysyłania formularza bez programu pocztowego - pierwsza ramka z szarym tłem(niestety nie mogłem go tutaj wkleić, bo post był by zbyt długi). Moje pytanie brzmi: jak połączyć te dwa dokumenty, żeby wszystko działało jak należy? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki Kojak - jeszcze nie wiem czy to wykorzystam, ale dzięki Tobie zrozumiałem jak się łączy html z php. Wcześniej myślałem, że trzeba utworzyć 2 pliki: 1 z rozszerzeniem .html (z treścią formularza), a 2 z rozszerzeniem .php (ze skryptem). Teraz już wiem, że to ma być 1 plik z rozszerzeniem .php. Jeszcze raz dzięki!
|
|
|
-nanek- |
![]()
|
Goście ![]() |
siemka muszisz stworzyc dwie strony jedna z formularzem a druga z skryptem php i to wszystko
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(...)Wcześniej myślałem, że trzeba utworzyć 2 pliki: 1 z rozszerzeniem .html (z treścią formularza), a 2 z rozszerzeniem .php (ze skryptem). Teraz już wiem, że to ma być 1 plik z rozszerzeniem .php. (...) siemka muszisz stworzyc dwie strony jedna z formularzem a druga z skryptem php i to wszystko ![]() lol ![]() Możesz w jednym, możesz w dwóch. Dla czytelności kodu lepiej w dwóch, ino niekoniecznie z rozszerzeniem html ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 06:49 |