![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nigdy nie miałem styczności z JS a niestety mam do wykonania pewnie zdanko (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Otóz trzeba wygenerowac liczby od 1-30, stwierdzić, które są parzyste a które nie i je wyświetlić w tabelce skonfigurowanej za pomocą CSS'a. Mam te dwie rzeczy, ale nie potrafie wyświetlić tych danych w tabelce..
Ten post edytował barthezz 19.12.2013, 18:00:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson
Nie zrozumiałeś autora a var nie gra tu roli, bo równie dobrze można go pominąć ale lepiej go dawać żeby się nie pomylić gdzieś odwołując do undefinded, jeśli chcesz dynamicznie wpisywać do tej tabelki to musisz ja tworzyć w js nie na sztywno w html (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson Nie zrozumiałeś autora a var nie gra tu roli, bo równie dobrze można go pominąć ale lepiej go dawać żeby się nie pomylić gdzieś odwołując do undefinded, jeśli chcesz dynamicznie wpisywać do tej tabelki to musisz ja tworzyć w js nie na sztywno w html (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) To mi właściwie nic nie mówi bo i tak tego nie potrafię zrobić.. Dobra.. A jak zrobić aby liczby parzyste wyświetlały się w jednej kolumnie a nieparzyste obok? | nr liczby | liczby parzyste | liczby nieparzyste | |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 2 Dołączył: 14.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brakuje Ci sposobu myślenia programisty.
Zmodyfikowałem z deka wzbogacając o zmienna iloscLiczb i maxLiczba. Ten post edytował Dark Smark 19.12.2013, 18:03:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson Nie zrozumiałeś autora a var nie gra tu roli, bo równie dobrze można go pominąć ale lepiej go dawać żeby się nie pomylić gdzieś odwołując do undefinded, Bez var, wyjdzie nam zmienna globalna (zamiast lokalnej). W tym wypadku to raczej bez roznicy, bo i tak autor korzysta ze zmiennej globalnej (bo nie wstawił pętli w żadną funkcję, mimo że tak byłoby bardziej elegancko), ale var a bez var to jest kolosalna różnica w większości przypadków. Coś jak global $zmienna, a $zmienna w PHP, tylko że odwrotnie, bo w JS zmienne są domyślnie globalne. Do ustalania parzystości można zastosowac operator reszty z dzielenia: if (liczba % 2 == 0) alert('liczba jest parzysta'); Samo wystylowanie można (ale nie trzeba) zrobić w samym CSS: nth-child(odd), jesli dobrze pamietam. Edit. To document.write też nie jest zbyt eleganckie, ale co poradzić... (Jesli to pierwszy skrypt autora w JS to ujdzie w tłumie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował PrinceOfPersia 19.12.2013, 18:41:32 |
|
|
![]()
|
|
Jak mam wypisać tablicę 200 element. w postaci tabeli 20x10 to robię tablicę dwuwymiarową?
CODE var tablica = new Array(200); for(var i in tablica) { var tablica[i]= new Array(200); for(var j in tablica[i]) { tablica[i,j]=Math.floor(Math.random()*0 + Math.round(Math.random()*1)); document.write(tablica[i,j]); //wypisanie tablicy }} Ten post edytował barthezz 19.12.2013, 19:46:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super, tylko mam problem z wypisaniem. CODE var tablica = []; for(var i = 0; i < 20; i++){ tablica[i] = []; for(var j = 0; j < 10; j++){ tablica[i][j] = Math.floor(Math.random()*0 + Math.round(Math.random()*1)); } } for(var i=0;i<20;i++) { for(var j=0;j<10;j++) { document.write("<tr><td align=center bgcolor=#ddd>"+tablica[i,j]+"</td>")} document.write ("</tr>")} W tym przypadku wypisuje mi po 10 elementow w jednym wierszu. Efekt jaki chciałbym osiągnąć to 20 wierszy i 10 kolumn z 1 elementem każdy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 354 Pomógł: 100 Dołączył: 14.11.2013 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem - efekt (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) W/w koncepcja nie do końca działała, ale dałem radę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Teraz liczyłbym na perfidnego gotowca ;P Otóż:
Oblicz długość: - najdłuższego podciągu składającego się z samych zer, - najdłuższego podciągu składającego się z samych jedynek, - zaznacz odmiennymi kolorami najdłuższe ciągi zer i jedynek. Nie wiem jak bezdusznym nauczycielem trzeba być, aby zadać coś takiego osobie, która nigdy nie miała styczności z Javascript (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . Ten post edytował barthezz 19.12.2013, 21:34:07 |
|
|
![]()
|
|
Mozesz sie klasc spac (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
http://jsbin.com/obOPAGIl/1 w max0 i max1 masz liczba najdłuzszych. Duble nie sa uwzglednione. Tylko pierwszy lepszy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował werdan 19.12.2013, 22:47:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zadanie ze szkoły? To trochę mieszanie dwóch zagadnień. Algorytmów i tworzenia stron internetowych. Podczas, gdy każde zagadnienie wymagałoby osobnej uwagi, bo inaczej ani to ani to nie zostanie dobrze zrobione.
- najdłuższego podciągu składającego się z samych zer, Najprostszy sposób to chyba przejechanie sie tablicy, i jesli masz na poczatku zero, to ustawiasz gdziesz flage JestZero=true, i jedziesz dalej. Jesli jest zero, to jedziesz dalej. Az bedzie jeden. Wtedy masz "podciąg". Zapisujesz gdzies w osobnej tablicy PodciagiZero dane czyli wspolrzedne podciagu i dlugosc. a potem musisz przejechac sie po tablicy podciagow i wybrac najdluzszy. Analogicznie z podciagami jedynkowymi (zapisujesz do tablicy PodciagiJeden) Tak mi przyszlo do glowy, co nie znaczy, ze bedzie to specjalnie wydajny algorytm (ale nie wiem co ci beda oceniac, czy tylko to czy dziala czy beda patrzec na zlozonosc obliczeniowa i inne bajery?) |
|
|
![]()
|
|
Mozesz sie klasc spac (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) http://jsbin.com/obOPAGIl/1 w max0 i max1 masz liczba najdłuzszych. Duble nie sa uwzglednione. Tylko pierwszy lepszy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Dzięki wielkie.. Straszne jest to, że coś takiego miałem sam napisać.. //EDIT: Coś wypelnianie kolorami nie działa prawidłowo, ale i tak wieelkie podziękowania ;] Tak mi przyszlo do glowy, co nie znaczy, ze bedzie to specjalnie wydajny algorytm (ale nie wiem co ci beda oceniac, czy tylko to czy dziala czy beda patrzec na zlozonosc obliczeniowa i inne bajery?) Wedle mnie może być i 1000 linijek kodu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Po prostu ma działać. Niech się nauczyciel męczy;] Ten post edytował barthezz 19.12.2013, 23:09:26 |
|
|
![]()
|
|
> //EDIT: Coś wypelnianie kolorami nie działa prawidłowo, ...
Co jest nie tak? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Kurde nadal nie wiem co jest nie tak (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:48 |