![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
robię rozne wersje jezykowe na stronie i chcialbym aby skrypt automatycznie wykrywał i ustawiał dany język. czy istnieje możliwość wykrycia domyślnego języka przegladarki/uzytkownika/systemu nie mam pojęcia czego, bynajmniej aby to byl język osoby która przegląda serwis. szukałem tutaj na forum jak to rozwiązać, lecz niczego nie znalazlem, poza wzmianką o "serwer WWW ma na podstawie nagłówków wysłanych przez przeglądarkę klienta ustalić, którą wersję językową pliku ma mu zapodać (manual do apache'a jest zrobiony w taki właśnie sposóB)" lecz ja bym chciał zrobić to jakoś skryptowo, abym tłumaczenie mógł ładować np. z bazy danych lub pliku. wielkie dzięki, pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo może przez $_SERVER['HTTP_ACCEPT_LANGUAGE'] chociaż dokładnie nie wiem jak określić język jaki ma przegladarka... Ten post edytował scarface 18.06.2005, 14:03:49 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, sprawdzalem obie mozliwosci
zwraca Cytat [pod firefoxem] Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4 [pod ie] Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322) natomiast
zwraca Cytat [pod firefoxem] pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3 [pod ie] pl tak więc który polecacie uzywac?? i czym one sie właściwie różnią ![]() znaczy sie z tego co mi sie wydaje i widać, to tylko trugi przyklad zwraca potrzebne mi dane czyli "pl" a i jeszcze jedno pytanie, w wyniku szukać skrotu języka ktory posiadam juz w bazie i jezeli ktorys w nich wystepuje to dopiero ustawiac czy tez odwrotnie, jakos pobrac(tylko jak) jezyk i dopiero potem ustawic tlumaczenie, ewentualnie jezeli nie wystepuje to domyslne. kolejny raz wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłem to:
źródło: pl.php.net/manual/pl Możesz do tego dodać coś takiego:
Zakładając oczywiście że pliki językowe masz w pliku... możesz to sobie przerobić aby wczytywało jakieś rekordy w bazie etc. pozdro! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 08:30 |