![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę właśnie nowy projekt, a że na serwerze roboczym mam dostęp do mysql 5 to zacząłem się poważnie zastanawiać nad użyciem widoków. Generalnie wiem do czegą służą i jak ich używać - pracowałem już z widokami na PG, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju - czy widoki są wydajne. Kiedyś gdzieś czytałem, że widok działa w ten sposób, że po prostu przed wykonaniem zapytania na widoku zostje wywołane zapytanie tworzące ten widok. Zakładam, że jest to duże uproszczenie i w grę wchodzi jakieś cachowanie itp. Bo gdyby tak było jak napisałem, to widoki nie byłyby zbyt wydajne - łączenie całych tabel by odczytać wynik jakiegos prościutkiego zapytania - koszmarek. Zatem może ktoś się orientuje jak wygląda z efektywnością wykorzystywania widoków - czy warto z nich korzystać i jak to w ogóle działa (w sensie od podszewki) - czy są jakieś ogólne zasady kiedy warto używać widoków, a kiedy tego nie robić. edit - może lepszym miejscem byłoby ogólen forum baz danych bo wprawdzie pytam o MySql, ale widoki to bardziej ogólen pojęcie. Ten post edytował athabus 20.08.2006, 18:14:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 19:04 |