![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem bardziej programistą Javy, jak PHP, dlatego nie jest pewien jaki sposób pisania kodu jest najbardziej wydajny. Załóżmy, że mam obiekt komentarz, który w konstruktorze łączy się z bazą danych i pobiera z niej wszystkie wartości odnośnie danego komentarza, typu np. id_komentarz, tresc, autor no i id_artykul, czy id artykulu w bazie do którgo komentarz się odnosi. I teraz, aby wydajnie pobierać dalsze informację odnośnie tego artykułu z poziomu klasy komentarz, mam jako pole pustą zmienną, która jest inicjalizowana raz, kiedy na obiekcie pola komentarz wywoła się metoda chcąca pobrać dodatkowe info odnośnie komentarza, np. getArticleTitle();. Inicjalizacja czyli wywołanie konstruktora z parametrem id, który łączy się z bazą danych i pobiera dane artykułu. Zastanawiam się tylko, czy to jest dobre rozwiązanie pod względem wydajności i bezpieczeństwa. Dzięki za wszelkie opinie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 08:35 |