![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ty chyba nie wiesz co piszesz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . Laravel zle opinie? Nie ma dużych aplikacji? Wtf?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
W Polsce wśród Symfonowców ma złe opinie i inni programiści tez biorą to pod uwagę. Nie widziałem Jeszcze dużej apki na Laravel
W Polsce wśród Symfonowców ma złe opinie i inni programiści tez biorą to pod uwagę. Nie widziałem Jeszcze dużej apki na Laravel |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 10 Dołączył: 17.11.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam wszystkich. Na co dzień siedzę w bazach danych klepiąc procedury i zapytania. Ostatnio naszła mnie chęć na hobbistyczny powrót do PHP, a co się z tym wiąże wybór framework'a na którym miała by się oprzeć aplikacja. Po przeglądnięciu dokumentacji najpopularniejszych framewrok'ów postanowiłem spróbować sił w YII2. Problem w tym, iż z tego co widzę na polskiej scenie raczej mało osób z niego korzysta. Coś z nim jest nie tak? Czy może jest to na tyle świeży produkt i niedopracowany, iż nikt na razie nie chce na niego przeskakiwać z dnia na dzień?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Yii2 jak sam zauważyłeś jest młody, ale projekty się pojawiają.
Możesz spokojnie na niego wsiąść ew. http://silex.sensiolabs.org/ jak chcesz cos minimalistycnego. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Silex jest dobry (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) odpowiednio skonfigurowany i można sporo bundli pod symfony instalować.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 10 Dołączył: 17.11.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Przepatrzę dokumentacje silex i zobaczę co z tego wyjdzie. Przyznam szczerze, iż mam na oku jeszcze CakePHP. Ale chyba nie obejdzie się bez zrobienia jakiegoś "lekkiego" projektu w każdym interesującym mnie famework'u, aby sensownie podjąć decyzję. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Forti Jak nie słyszałeś o złej opinii Larvela to zajrzyj na phpersów na fb (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
a ja właśnie mean.io zainstalowałem. Nie jest to php - node, mongo, mean.js, angular - jest moc (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Forti Jak nie słyszałeś o złej opinii Larvela to zajrzyj na phpersów na fb (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) hm... ja tam Laravela dawno nie używałem, ale uważam że masa ludzi w polsce od PHP ma swoje przekonania i uprzedzenia bezpodstawne. Na PHPers w gdańsku byłem ostatnio - goście stawiali w c.. duża apke na mysql i mieli problem, bo się okazało że całość z doctrine i mapowaniem.. no sorka, ale do takich rzeczy czysty sql/dql lub już mongo (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) także ich marudzenia nie słucham - a już na pewno nie kieruje się tym. Ten post edytował Forti 20.03.2015, 11:33:09 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat bo się okazało że całość z doctrine i mapowaniem.. no sorka, ale do takich rzeczy czysty sql/dql lub już mongo No chyba żartujesz bo to co napisałeś zupełnie nie ma sensu (szybki przykład: chcesz używać dql bez mapowania?!). Zwłaszcza, że nie znamy aplikacji. |
|
|
|
|
|
|
|
No chyba żartujesz bo to co napisałeś zupełnie nie ma sensu (szybki przykład: chcesz używać dql bez mapowania?!). Zwłaszcza, że nie znamy aplikacji. Wiesz jaka jest różnica między:
a
albo np.
a
Ogromna (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) edit: z tym mapowaniem to chodzi mi o mapowanie do obiektów doctrine - encji. To jest najcięższe - te obiekty są po prostu cholernie duże. Ten post edytował Forti 20.03.2015, 13:30:28 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
Masz rację, inaczej zrozumiałem to co napisałeś. Nie mierzyłem nigdy różnic czasu wykonania i zajętości pamięci, ale jak znajdę czas to sobie sprawdzę, zwłaszcza od jakich ilości danych warto nie pobierać encji. Podejrzewam, że hydracja do tablicy, nie będzie wiele szybsza od obiektu. Nie wiem też do czego im było naraz tyle encji, są różne sposoby rozwiązywania różnych problemów i zwalanie na to, że Doctrine wolno hydruje nie ma sensu.
To w takim razie pozostaje kwestia dlaczego mongo skoro problem wydajności leży w aplikacji a nie bazie danych? Zwłaszcza, że nie zawsze da się dane z sql przenieść do nosql zwłaszcza do mongo. |
|
|
|
|
|
|
|
To była plikacja w stylu z bardzo dużą ilością zapytań do bazy (w milionach na dobę), oparta o serwisy czy coś - nie pamiętam dokładnie.
Wiem, że obiektu doctrine - nie ważne czy 1 wiersz z 2 kolumnami czy 100 wierszy nie zrobisz var_dump w 30 sec (taki "test" na szybko) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) podczas gdy array to array. Róznice są ogromne. |
|
|
|
|
|
|
|
Nie wiadomo czy w tej aplikacji było więcej zapisywania czy odczytywania, nie wiadomo czy były potrzebne transakcje i innych czynników też nie znamy.
Wynik var_dump zależy np. od encji i (chyba) od tego czy masz xdebuga zainstalowanego. Problem bierze się z cyklicznych referencji, więc to nie ma znaczenia ile trwa wykonanie var_dumpa na tej encji. Tablica to tablica a obiekt to obiekt, trudno się z tym nie zgodzić, tylko jeśli doctrine robi hydrację do tablicy to niewiele się to różni od hydracji do obiektu (oczywiście nie dotyczy to natywnego sqla). Być może są ogromne, ale nadal nie wiadomo jakie. Ten post edytował destroyerr 20.03.2015, 17:33:59 |
|
|
|
|
|
|
|
Po jednej prelekcji to ja wiem tez nie wiele. Wiem ze swojego doświadczenia ze to zyskuje odrobine czasu na hydracji. Tak samo jest z doctrine ODM. ten typ tak ma 😃
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wiesz jaka jest różnica między:
a
albo np.
a
Ogromna (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) edit: z tym mapowaniem to chodzi mi o mapowanie do obiektów doctrine - encji. To jest najcięższe - te obiekty są po prostu cholernie duże. Jak najbardziej się z Tobą zgadzam. W Yii jest tak samo, jak użyjesz zwykłej metody do budowania zapytania jest ono szybkie ale jak użyjesz ActiveRecords to już niestety jest to wolniejsze, może to nie ma znaczenia przy małych aplikacjach ale jeżeli apka ma zapytań milion to już będzie to ograniczenie. Na FB w phpersach są źle nastawieni do Laravela ponieważ jego Twórca troszkę sam sobie kopie dołki, ostatnio z tym PSR-2, po tym nawet na twitterze został zjechany. Laravel ma fajną strukturę, ale tam są proxy jest nazwane fasadami to trochę kłuje w oczy. Symfony, ZEND, Yii myślę że to przyszłość. Jeżeli chodzi o Yii2 oraz społeczność w Polsce jest ich mało natomiast coraz więcej jest projektów. Jeżeli zna się angielski to można szukać rozwiązań na stackoverflow itd. Yii2 młody FW jak powiedział przedmówca. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli miałbym komuś coś doradzić, to powiem jedno zdanie - gdybym mógł przenieść się w czasie do okresu, kiedy zaczynałem wdrażać się w PHP, wtedy poświęciłbym swój czas wyłącznie na Zenda, Symfony i Doctrine, a resztę frameworków po prostu olał.
Pisałem projekty na FueluPHP, Laravelu 3, Laravelu 4, PhalconiePHP, spędziłem masę czasu przeglądając jakieś Yii, Slimy, micro frameworki - i teraz spoglądając trzeźwo na swoją przeszłość mogę śmiało powiedzieć, g... z tego mam - tak! Wielkie, cuchnące G... (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) W firmach PHP-owcy piszą przeważnie w Zendzie lub Symfony, czasem trafi się Laravel - choć są gorsze rzeczy, można np. dostać Wordpressa lub Joomlę, a wtedy lepszy nawet i CodeIgniter. ; ) Hobbistycznie można się bawić w niekonwencjonalne rozwiązania, ale w pracy nie ma na to czasu. No, jedynie wiedza z Laravela mi się przydaje, choć i tak z chęcią zamieniłbym to doświadczenie na praktyki w Zendzie i Symfony. PS W Laravelu 5 Tylor Otwell rezygnuje z fasad na rzecz serwisów. Co prawda można korzystać z fasad, ale zaleca serwisy. Ten post edytował Dejmien_85 25.03.2015, 23:14:02 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jakby kogoś interesowała popularność poszczególnych FW na podstawie miesięcznej ankiety na sitepoint.com (7800 zgłoszeń): http://www.sitepoint.com/best-php-framewor...survey-results/
|
|
|
|
|
|
|
|
laravel prawie dwa razy wyżej niż symfony, nawet w "at Work"? Nette zaraz za symfony?
Jakieś dziwne te statystyki. Nette to chyba czeskie, racja? hm.. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Forti Jak nie słyszałeś o złej opinii Larvela to zajrzyj na phpersów na fb (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Prawdziwa nazwa tej grupy to HEJTERSI, polecam jak ktoś chce się podszkolić w gnojeniu innych osób i potrzebuje inspiracji w wymyślaniu nowych epitetów, którymi by można kogoś obrazić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) @Forti to po prostu wyniki ankiety. np. Route:: nie podpowie Ci nic, z racji zależności niejawnych. Tak? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (IMG:http://i.imgur.com/ndIMX4c.png) Twórca troszkę sam sobie kopie dołki, ostatnio z tym PSR-2 Możesz przybliżyć bo nie jestem na bieżąco w aktualnych hejtach? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dobra darujcie sobie juz te wojne sf lv. Zyjemy w Polsce wiec warto wybrac to na co rynek ma zapotrzebowanie.
@npm nie musisz mi tlumaczyc bo doskonale wiem i sam tez wdajesz sie tam w dyskusje ale to nie istotne. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 9.12.2025 - 20:17 |