Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  « < 28 29 30 31 32 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
viking

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ale przecież nikt ci nie każe ze wszystkich jego możliwości korzystać. Jeśli zainstalujesz zfdebug zobaczysz jakie pliki są dołączane. Moim zdaniem jeżeli masz coś gotowe, własne klasy, nie ma zupełnie sensu kombinować. ZF1 można też ładnie pociąć i zrobić z niego mini framework. Kwestia umiejętności / chęci.
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Ale żeś viking wymyślił, jak jakiś symfoniarz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

@mate - jeśli to mały cms na hostingi to zobacz który z lekkich fw ma najlepsze generatory i najbardziej ci się podoba pod względem standardów programowania.

+Quote Post
mate

-----

Cytat(viking @ 1.03.2014, 12:44:53 ) *
Ale przecież nikt ci nie każe ze wszystkich jego możliwości korzystać. Jeśli zainstalujesz zfdebug zobaczysz jakie pliki są dołączane. Moim zdaniem jeżeli masz coś gotowe, własne klasy, nie ma zupełnie sensu kombinować. ZF1 można też ładnie pociąć i zrobić z niego mini framework. Kwestia umiejętności / chęci.

W sumie nie podszedłem do tego z takiej strony, dzięki za podsunięcie pomysłu.
+Quote Post
viking

-----

Cytat(Spawnm @ 1.03.2014, 12:54:22 ) *
Ale żeś viking wymyślił, jak jakiś symfoniarz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Bo taka prawda (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Akurat wbrew pozorom ZF1 jest całkiem niezależny (nie licząc głównego MVC ale to też można ogarnąć). Próbowałem coś wyciągnąć z ZF2, tam to jest dopiero jazda przez ten badziewny Service Locator. Tego bym nikomu nie polecał nie licząc takich totalnie niezależnych rzeczy jak np Zend\Permissions (które np umożliwiają sprawdzenie dziedziczenia uprawnień czego nie ma w ZF1) czy Stdlib. A po co uczyć się innej biblioteki która, gdy trzeba coś nieprzewidzianego na początku dodać, okazuje się że tylko jest problem?
+Quote Post
mThW

-----

Witam,

chciałbym, żebyście polecili mi odpowiedni dla mnie framework ze względu na to, że z żadnego jeszcze nigdy nie korzystałem.

Muszę stworzyć serwis dla biura nieruchomości, który będzie publikował tam swoje oferty, przykład: www.krzyszton24.pl

Framework jest wymagany ze względu na to, że jest to praca inżynierska.

Technologia: PHP (html5,css3,mysql)

Piszę trochę na lenia, ponieważ muszę odpisać na maila dot. frameworka jak najszybciej, a przeglądanie i testowanie zajmie sporo czasu. Dzięki wielkie!
+Quote Post
ctom

-----

mały przegląd http://www.sitepoint.com/best-php-frameworks-2014/
+Quote Post
Dejmien_85

-----

Cytat(mThW @ 1.03.2014, 16:36:30 ) *
Witam,

chciałbym, żebyście polecili mi odpowiedni dla mnie framework ze względu na to, że z żadnego jeszcze nigdy nie korzystałem.

Muszę stworzyć serwis dla biura nieruchomości, który będzie publikował tam swoje oferty, przykład: www.krzyszton24.pl

Technologia: PHP (html5,css3,mysql)

Piszę trochę na lenia, ponieważ muszę odpisać na maila dot. frameworka jak najszybciej, a przeglądanie i testowanie zajmie sporo czasu. Dzięki wielkie!

Z lekkich Frameworków dobre będą:
1) FuelPHP (4 MB, lekki, szybki, jak na swoją "wagę" ma wszystko czego potrzeba w standardzie).
2) CodeIgniter (2 MB, lekki, szybki, jednak jest bardzo skromny - powstałą jednak cała masa dodatkowych bibliotek stworzonych przez społeczność tego FW).
3) Slim lub Silex (lekkie i szybkie, z czego Silex jest utworzony na komponentach Symfony 2 i można go naprawdę mocno rozbudować).

Możesz także spróbować np. Laravela 4, bardzo fajny FW, całkiem szybki itd, jednak troszkę waży.
+Quote Post
1q2w3e4r

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Poszukuję takiego, żeby był szybki oraz miał wiele gotowych modułów (logowanie wraz z podstawowym panelem usera, podstawowy panel admina, itp), które można wykorzystać od razu. Mogą one być napisane przez społeczność, a niekoniecznie twórców frameworka. Ogólnie zależy mi na przenośności między projektami.
Jaki polecicie framework?

Ten post edytował 1q2w3e4r 2.03.2014, 00:58:26
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Zobacz sobie Yii oraz jego gii.
+Quote Post
PrinceOfPersia

-----

ja bym wybrał AngularJS, ale to jest framework po stronie przeglądarki (pisany w JavaScript).

Ten post edytował PrinceOfPersia 2.03.2014, 05:29:37
+Quote Post
Dejmien_85

-----

Do tego wystarczy Ci pierwszy lepszy Framework, może być FuelPHP (w nim jest wszystko czego będziesz potrzebował, włącznie z bibliotekami obsługującymi Autoryzacje/Identyfiacje, no i zajmuje niecałe 4 MB).
+Quote Post
vedget

-----

Witam cale grono developerow.
Mam pytanko, co sadzicie o Frameworku Swamp?
  1. <a href="swampframework.com">swampframework.com</a>

Szukam czegos lekkiego jako material na podstawe bloga ^.- prosil bym o opinie bo wydaje sie ciekawy
+Quote Post
Dejmien_85

-----

Cytat(vedget @ 10.04.2014, 14:01:16 ) *
Witam cale grono developerow.
Mam pytanko, co sadzicie o Frameworku Swamp?
  1. <a href="swampframework.com">swampframework.com</a>

Szukam czegos lekkiego jako material na podstawe bloga ^.- prosil bym o opinie bo wydaje sie ciekawy

Pisałeś to pod wpływem, czy się Tobie 1 z 10 kwietnia pomylił? (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)

Strona nie działa, pierwsze słyszę o takim FW. Jak chcesz coś w stylu micro to masz Silexa, Slima, lub micro mvc. Łatwe, proste i przyjemne.

Ten post edytował Dejmien_85 18.04.2014, 22:12:24
+Quote Post
vedget

-----

Cytat(Dejmien_85 @ 18.04.2014, 23:11:54 ) *
Pisałeś to pod wpływem, czy się Tobie 1 z 10 kwietnia pomylił? (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif)

Strona nie działa, pierwsze słyszę o takim FW. Jak chcesz coś w stylu micro to masz Silexa, Slima, lub micro mvc. Łatwe, proste i przyjemne.

Skad wiedziales ze pod wplywem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ?

Chodzilo mi o:
Spawn Framework PHP
+Quote Post
Dejmien_85

-----

Cytat(vedget @ 25.04.2014, 19:29:45 ) *
Skad wiedziales ze pod wplywem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ?

Chodzilo mi o:
Spawn Framework PHP

Heh, ma się nosa!

A to jest framework Spawna - użytkownika tego forum. Może napisz do niego, hmm? : )

Osobiście nie korzystałem, jednak wygląda w porządku.
+Quote Post
marcinek37

-----

Podoba mi się, że Framework Spawna ma dokumentację po polsku i że jest bardzo uporządkowany.
Szukam jednak takiego narzędzia, który miałby gotowych kilka najprostszych modułow, tj. konta administracyjne, aktualności lub sonda.

Zależy mi na prostej instalacji. Np. nie umiałem sobie poradzić z Symfony - pobrałem, wgrałem na serwer i nie wiedziałem co dalej... Nie mówiąc już o tym, że sam Framework ważył bardzo dużo, podobnie jak Zend.

Który Framework możecie mi polecić? Próbowałem napisać swój, ale za każdym razem moje rozwiązania okazują się niepraktyczne, niedobre itp. więc postanowiłem spróbować zrobić prostą stronę na gotowym Frameworku, aby zobaczyć różnice.

I kolejna sprawa: warto zapisywać się na takie kursy? http://szkolenia-symfony.pl/szkolenia/

Ten post edytował marcinek37 23.05.2014, 00:22:58
+Quote Post
skowron-line

-----

@marcinek37 prosta strone w FW. Kiedyś widziałem stronę statyczną 5 podstron (statyczny content) postawiona na SF 1.4 jak to zobaczylem to spadłem z krzesła.

Co do kursu, to jeżeli masz hajs to się zapisz.
A 2 sprawa jest taka że część z tych punktów to są dosłownie 3 linijki kodu lub komenda w konsoli
np.
- Tworzenie własnych bundli
- Tworzenie routingu

wiadomo że są bardziej rozbudowane opcje ale taka podstawa aby działało to dobrze właśnie tak to wygląda.

Osobiście polecam forum, manual sf i blog sf na ktorym jest dzial week with symfony i tam masz linki do zew blogow na ktorych piszą o SF w różnym stopniu zaawansowania.

P.S zapomniał bym o najważniejszym
- Przydatne narzędzia do codziennej pracy (PHPStorm + symfony plugin który duuuuuuużo rzeczy podpowiada)
- Dobre praktyki (pisanie testów, pisanie komentarzy, poprawne formatowanie kodu (tu akurat PHPStorm przeformatuje kod pod SF style)

Ten post edytował skowron-line 23.05.2014, 07:48:11
+Quote Post
ziolo

-----

Cytat(skowron-line @ 23.05.2014, 08:45:03 ) *
Kiedyś widziałem stronę statyczną 5 podstron (statyczny content) postawiona na SF 1.4 jak to zobaczylem to spadłem z krzesła.

Dla mnie to nic złego.
Rozważyłbym taką opcję dla:
1) Layout i templaty - intuicyjne i szybkie dla mnie
2) Routing - wiem .htaccess też byłby prosty ale na 2 minuty musiałbym zagooglować, bo rzadko to pisze. A tak mam od razu routing.
3) Strone możnaby rozbudowywać łatwiej - podpinać mysql, cms.
4) Przegranie s1.4 i zrobienie tego dla mnie tyle samo czasu co zwykły php.

PHPStorm - polecam naprawdę - wydajność pracy zwiększyła się znacznie u mnie niż np jak wcześniej pisałem w Eclipse. Phpstorm to inny poziom programowania.

Nie mówiać już, że php5.3 Namespace nie wyobrażam sobie pisać bez narzędzia wspomagającego takie jak dostałem out-of-box w PHPStorm.

Ten post edytował ziolo 23.05.2014, 08:06:26
+Quote Post
skowron-line

-----

@ziolo nie chciało mi się opisywać całości sprawy ale gdybym to zrobił napewno byś tak nie uważał. A ten kto stronę statyczną opiera na FW i to jeszcze takim jak SF chyba jest ... no i na tym skończmy.

Ten post edytował skowron-line 23.05.2014, 08:16:56
+Quote Post
marcinek37

-----

Wiele czytałem na tym forum i widzę, że zdecydowana większość z Was stawia właśnie na Symfony - mimo dużej konkurencji.
Co mnie zastanawia? Po pobraniu i rozpakowaniu najnowszej wersji ubyło mi z dysku 25MB.
Pytanie - czy to nie jest lekka przesada? Jak duża powinna być strona, aby nie powiedzieć, że to przerost formy nad treścią?
Czy w przypadku zwykłych małych stron, opartych na kilkunastu stronach nie wystarczy autorski CMS?
A dopiero na stronach złożonych z wielu modułów konieczny jest Framework?

Czy Symfony w oryginalnej wersji ma zaprojektowany panel administracyjny? Czy to tylko zwykły szkielet, nawet bez tego? A może są takie rzeczy do pobrania, stworzone przez niezależnych programistów?
Czy możecie polecić jakieś polskie serwisy dot. Symfony? Bo z angielskim u mnie trochę ciężko.

Jeśli tamten kurs nie ma większego sensu, może ktoś z Górnego Śląska znalazłby czas i chęci (oczywiście za wynagrodzenie) na edukowanie mnie i mojego znajomego? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post

40 Stron V  « < 28 29 30 31 32 > » 
Closed TopicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.01.2026 - 15:31