![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
^^Nie tylko (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Na wykresie pokazanym przez normanos zapomniano o dość istotnym graczu na rynku - CakePHP... Wykres od razu inaczej wygląda:)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wbijałem ani Kejka ani CI bo ani to żadni gracze ani nie zajmuje się archeologią (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Nie wbijałem także Yii, które by przebiło nawet Sf (nie wiem czy to czasem w jakimś języku coś nie znaczy bo aż takiej popularności Yii nie widać). Należy pamiętać, że to są dane Gugla oparte o wyszukiwane frazy i nie należy brać tego jako jedyny wyznacznik.
Ten post edytował normanos 14.07.2013, 20:51:42 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
Teraz pytanie czy taką popularność fw w google uznać za zaletę czy wadę, bo ciągle ktoś spotyka się z jakimiś problemami z danym fw ;]
A tak yii jak i sf potrafią napsuć nerwów. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
FuelPHP, wygląda zacnie, ktoś korzysta?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Teraz pytanie czy taką popularność fw w google uznać za zaletę czy wadę, bo ciągle ktoś spotyka się z jakimiś problemami z danym fw ;] A tak yii jak i sf potrafią napsuć nerwów. Popularność to moim zadniem tylko i wyłącznie zaleta - jeśli dany FW cieszy się zaintersowaniem, wtedy posiada także dużą społeczność. Ostatecznie najważnejsze jest jednak to jak wielu doświadczonych developerów znajduje się w społeczności danego FW (nie chodzi tylko o developerów rozwijających danego FW, ale także użytkowników, którzy z chęcią pomagają innym na forach). Laravel 4 tylko na php 5.5.0 z opcache. Kolego, wczoraj chyba trochę za dużo wypiłeś. L4 działa bardzo sprawnie. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Dejmien_85 15.07.2013, 10:03:26 |
|
|
|
|
|
|
|
FuelPHP, wygląda zacnie, ktoś korzysta? U nas kilku klientów jedzie na Fuelu, a w zasadzie jechało bo ostatnio miałem maila w BOKu aby pomóc z htacessem dla Laravela ;) Niesamowite jaki "hype" jest teraz na niego ;) No i jeszcze pamiętajcie, że jest bardzo fajny Phalcon -> http://phalconphp.com/ choć on już takiej kariery nie zrobi, mimo wszystko ciekawe narzędzie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%)
|
Kolego, wczoraj chyba trochę za dużo wypiłeś. L4 działa bardzo sprawnie. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Jak on jest demonem szybkości to boje się odpalać inne frameworki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak on jest demonem szybkości to boje się odpalać inne frameworki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ja to bym Ci proponował ściągnać sobie aktualną wersję L4 i zobaczyć jak to działa, bo śmiem twierdzić, że o Laravelu 4 wiesz tyle co szczerbaty o sucharach. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) PS No offense. Ten post edytował Dejmien_85 20.07.2013, 13:51:41 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%)
|
@Dejmien_85 kolego postawiłem 2 serwisy na l4 .Dla mnie kobyła. Dopiero php 5.5, cache, wywalenie Eloquent, użycie DB::select() dało jako takie rezultaty.
Teraz testuje Phalcon http://memory.serwer.net/laravel.jpg Ten post edytował Spawnm 23.07.2013, 17:44:35
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
|
|
|
|
|
Fajnie, że pochwaliłeś się nam wyglądem panelu admina ale wiele to nie wnosi. Jak chcesz udowodnić swoje racje musisz się bardziej przyłożyć w kwestii podania szczegółowych danych. Z wyżej wymienionych nic nie wynika. Ja też mogę podać u mnie: 0,035s, 6MB - jest to równie nic nieprzedstawiające.
L4 w core ma kilka kobył z sf2 więc na pewno nie będzie najszybszy na świecie ale przecież nie o to chodzi. ps. Routes: 227 ?!? Pisałeś z palca każdą z osobna czy jak? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 3 Dołączył: 12.03.2011 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%)
|
Jaki framework moglibyście polecić do małych i średnich projektów, przy założeniu że aplikacje będą działac na hostingach współdzielonych ?
Rozważam kohane i laravela , są odpowiednie? Jeśli tak to który bardziej? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
ja bym Ci polecił YII FRAMEWORK, dobrze opisana dokumentacja, dobre wsparcie na forum en jak i PL, większość przykładów spolszczonych na oficjalnej stronie YII, a co najważniejsze nie jest to jakaś wielka kobyła.
Ten post edytował kopecsrk 23.07.2013, 12:29:51 |
|
|
|
|
|
|
|
Laravel/Fuel, mimo, że jestem Kohanowcem zanim ktoś wiedział, że to będzie Kohana (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) to już bym nie rekomendował się pchanie w ten FW przy jego deweloperce.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaki framework moglibyście polecić do małych i średnich projektów, przy założeniu że aplikacje będą działac na hostingach współdzielonych ? Rozważam kohane i laravela , są odpowiednie? Jeśli tak to który bardziej? To może zaczniemy od "lajtowych", czyli lekkich i przyjaznych FW. 1. CodeIgniter - legenda, najbardziej znany FW wśród PHP developerów, super dokumentacja (wzór dla innych), superszybki, superlekki (niecałe 2MB), jednak lekkość wiąże się z tym, że jest troszkę ubogi w biblioteki (ale możesz je z powodzeniem "podpiąć" pod ten FW). Problem leży także w tym, że ten FW zatrzymał się na PHP 5.2 i nie wspiera dzisiejszych dobrodziejstw języka PHP, jednakże... firma która stworzyła ten FW w tej chwili chce go przekazać w ręce jakiegoś developera, który ma pokierować jego przyszyłością (czyli po prostu stworzyć nową wersję wspierającą nowsze technologie). 2. FuelPHP - można otwarcie rzecz, iż jest to CodeIgniter w wersji PHP 5.3 (Namespaces itp), do tego posiada troszkę ciekawszy zbiór bibliotek, waży także mało, bo ok. 5 mega. 3. Kohana - to odpowiednik FuelPHP (Kohana był pierwszy), bolączką tego FW jest słaba dokumentacja (tak od zawsze było). Nauka jest więc utrudniona. 4. Yii - bardzo ciekawy framework z mega-rozpisaną dokumentacją, jednak problemem jest z tym, że jest to stara wyga bazująca na PHP 5.1, choć w drodze jest Yii 2, który ma korzystać ze wszystkich dobrodziejstw PHP 5.3 wzwyż. Radziłbym więc czekać na Yii 2.0, a Yii 1 sobie darować. 5. Laravel 4 - Twór roku 2013, wspiera wszelkie najnowsze koncepcje w technologii PHP (wymaga minimum PHP 5.3), ogólnie polecam, świetny framework, który posiada wiele komponentów z Symfony2. Wcześniejsze wersje były bardzo szybkie, Laravel 3 wyprzedzał w testach Fuela/Yii. Czwórka jest wolniejsza. Poleciłbym Tobie w tej chwili wybór jednego z tych (od najlżejszego do najbardziej "wypasionego"): CodeIgniter_(PHP 5.2) / FuelPHP_(PHP 5.3) / Laravel4_(PHP 5.3). Ten post edytował Dejmien_85 23.07.2013, 17:40:01 |
|
|
|
|
|
|
|
ten FW zatrzymał się na PHP 5.2 Tak prawdę mówiąc to on się zatrzymał na PHP 4. Te zmiany do wersji 5 były czysto kosmetyczne, sam FW jest niemal taki sam jaki był kiedy w 2006 czy 2007 pisałem w nim pierwszą apkę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Słowem nie polecam w bawienie się w archeologa. Szczególnie przy tej rewolucji, która w PHP się teraz dzieje (composer). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
A używaliście może kiedyś http://doc.nette.org/en/ ? Znalazłem go przez przypadek testując Netbeans 7.4 w którym to jest wsparcie do niego dołożone zaraz obok SF i ZF. Przeglądajć dokumentację wydaje się bardzo sensowny, łatwy też dla początkujących. No i nazywają rzeczy po imieniu czyli MVP.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 30.06.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
@nrm odnosnie trendów wyszukiwania dokonałeś małej manipulacji zend framework zazwyczaj wpisywany jest oddzielnie i ma "popularność" na poziomie laravela.
Rzucę może trochę światła na wybór frameworka i CI z innej strony: http://davidjconnelly.wordpress.com/2012/1...php-frameworks/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 3 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Bierz YiiFramework
|
|
|
|
|
|
|
|
@Vincent Vega: wypraszam sobie, żadnych manipulacji nie uskuteczniam, chyba z dwa razy przynajmniej podkreśliłem, że te wyniki trzeba brać z przymrużeniem oka, zachęcam do samodzielnych zabaw z Google Trends. Gdyby się tego trzymać jak wyroczni to wychodziło by z tego, że YII miażdży wszystkich razem wziętych, a jak wiemy nie jest to prawda (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tak więc proponuje odrobinę dystansu do takich danych (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 15.03.2026 - 04:06 |