![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czytając Twój post dochodzę do wniosku, że w php pisałeś relatywnie niewiele lub relatywnie proste rzeczy, i nie pisałeś w żadnym frameworku - w związku z tym wybierz jakiś "lekki" framework. Swego czasu byłem w podobnej sytuacji co Ty - rozważałem frameworki Kohana albo CodeIgniter, bo wolałem nie tykać Zenda czy Symfony.
CodeIgniter jest (podobno?) przestarzały i jego obiektowość u znawców pozostawia wiele do życzenia, ale w tym czasie, gdy stałem przed wyborem frameworka - dokumentacje które znalazłem do Kohany pozostawiały wiele do życzenia, znacznie lepszą dokumentację miał CodeIgniter. I dlatego też wybrałem CI. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Każdy się nada.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
A jaki fw używa już traits?! Jak dla mnie to pytanie brzmi trochę jak "jaki framework używa już nowej składni tworzenia tablic". Traitsy są IMO raczej ułatwieniem dla programisty a nie wzorcem, na którym budujesz fw. Framework powinien IMO być czarną skrzynką, do której nie zaglądasz i (teoretycznie) nie musisz wiedzieć jak pewne rzeczy są zaimplementowane. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja bym sie bardziej martwil tym, ktore serwery maja php 5.4 chyba, ze masz swoj to nie ma problemu. Poza tym dorobienie obslugi traits do dowolnego frameworka powinno wymagac jedynie przerobienia autoloadera i dodania odpowiedniego katalogu na traits.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie ukrywam, że przy wyborze frameworka ważne dla mnie jest wsparcie dostępne w internecie oraz spoleczność, która takiej pomocy może udzielić. Nie chce dopuścić do sytuacji, że zatrzymam się w jakimś martwym punkcie i nie będę miał się do kogo zwrócić o pomoc. Nie liczę już za bardzo, że do wybranego frameworka znajdę jakieś polskie ksiązki, bo po za Zendem i Smarty w tej chwili nic nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
To chyba masz słabe info, W. Gajda wydał książkę PL do Symfony2. "Symfony2 od podstaw"
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
To chyba masz słabe info, W. Gajda wydał książkę PL do Symfony2. "Symfony2 od podstaw" Ehh, mając na myśli Symfony napisałem Smarty. Pomyłka. A co do tej książki czytałem nie przychylne komentarze o niej. Dodatkowo Symfony wydaje mi się nie odpowiednie do mojego projektu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
kazdy fw jest odpowiedni. chodzi tylko o to w ktorym ci jest wyogdniej pisac. Jak nie miales wczesniej stycznosci z FW to rowniez polecam CodeIgniter. Bardzo prosty i na pewno wystarczy. Nie odbiega funkcjonalnoscia od innych bardziej obszernych frameworkow.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%)
|
Framework ma za zadanie ułatwić pracę z projektem, a jak Ty go wykorzystasz to już inna broszka.
Czytając pewnie, że jeden framework jest malutki, a inny to wielka kobyła itd... nikt nie każe Ci korzystać ze wszystkiego co oferuje dany framework. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja polecam Symfony2 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jest seria w miarę dobrych tutków po polsku na youtubie. Do tego jeszcze przerobienie http://tutorial.symblog.co.uk/ i zgłębianie wiedzy własnymi siłami + community i dokumentacja. W Symfony2 najbardziej podobają mi się dodatkowe "funkcje", które przyspieszają prace (tworzenie tabel, formularzy, całe zaplecze doctrine2, etc.). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Nurtuje mnie jedna sprawa szukałem dla siebie jakiegoś frameworka którego mógłbym się nauczyć, aby w przyszłości znaleźć dobrą pracę, wybór padł na zend framework. Aczkolwiek mam mały dylemat jest już ZF w wersji 2, i zastanawiam się, jaki jest sens uczenia się ZF1? Warto nadal uczyć się zf1 od podstaw, czy lepiej zacząc od aktualnej wersji zf2? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeszcze przez długi czas jedynka będzie w obiegu z prostej przyczyny - firmom nie opłaca się przepisywać aplikacji na nowo dla samej "idei". No ale wybór należy do Ciebie
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
W takim razie zostanę przy zf1 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Podepnę się.
CodeIgniter to jedyny framework na którym pracuje, ale jest to jeden z prostszych FW. Poszedłbym dalej ale ciągle szukam poza największymi (ZF, Symphony), w deseń CI ale po prostu bardziej rozbudowany, bardziej obiektowy i restrykcyjny. Na razie podoba mi się Yii - ktoś może miał już taką przesiadkę (z Ci na Yii albo inny niż wymienione powyżej)? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Podepnę się. CodeIgniter to jedyny framework na którym pracuje, ale jest to jeden z prostszych FW. Poszedłbym dalej ale ciągle szukam poza największymi (ZF, Symphony), w deseń CI ale po prostu bardziej rozbudowany, bardziej obiektowy i restrykcyjny. Na razie podoba mi się Yii - ktoś może miał już taką przesiadkę (z Ci na Yii albo inny niż wymienione powyżej)? Jesteśmy w podobnej sytuacji. Właściwie Yii też był moim pierwszym wyborem, niestety sporo rzeczy mi się w nim nie podoba jakiś taki "nie wygodny" dla mnie jest. Ostatnio zaglądałem także do Laravala bo Phil Sturgeon pisał o nim na swoim blogu - pewni wiesz kto to jak siędzisz w CI. Niestety ten laraval, też nie jest taki idealny, sporo pokręconych rozwiązań masa zmiennych statycznych itp... Generalnie jakbym miał korzystać z Yii lub tego laravala, to już wole stare dobre CI. Ostatecznie w tym momencie robie jeden projekt na symfony2, i czekam na drupal8 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jakbyś coś znalazł ciekawego możesz mi podesłać PW. peace Ten post edytował noe 16.02.2013, 13:37:09 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć.
Borykam się ostatnio z problemem wyboru Frameworka. Otóż sytuacja jest taka: ogólnie uczę się programowania obiektowego w PHP (lub też na przykładzie PHP). Idzie mi to dość dobrze. Teraz chciałbym zabrać się za Frameworka i uczyć się obu rzeczy. I chciałbym do tego celu wybrać FW. Od wczoraj troszkę zmieniłem myślenie o FW z "Zend/Symfony jest super ekstra hiper muszę umieć natychmiast" na "spróbuję od czegoś prostrzego". Mam książkę W. Gajdy o Zend Framework natomiast tak jak wspominałem nie uczy mi się z niej dobrze. I tu mój dylemat: Yii, CakePHP czy CodeIgniter. Czego można się w miarę łatwo nauczyć, zbudować sobie szablon aplikacji i go później używać? (chciałbym móc w miarę szybko nauczyć się FW i go wykorzystać w praktyce, a nie ślęczeć nad nauką FW samą w sobie). Powiedzcie mi proszę co sądzicie o Yii, CakePHP i CodeIgniter. Od wczoraj siedzę nad Yii. I szczerze powiem, że jest mi trochę ciężko zrozumieć co i jak w nim zrobić. Znam ideę MVC. Czytam sobie książkę o OOP, MVC i wzorcach i nawet mi to idzie. Natomiast mimo tego, że dokumentacja Yii jest fajna to jakoś nie jestem w stanie załapać albo być może to powinno tyle trwać i nie da się nic od razu... Mimo to pisanie w Yii wydaje mi się dziwne. Co do CakePHP: bardzo ale to bardzo spodobało mi się to, że udostępniają dokumentację w formie książki. Uwielbiam książki, dokumentacje trochę mniej (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jak się Cake sprawuje? Warty tego by się na nim uczyć? No i CodeIgniter: na forum często wspominany (albo to ja na niego trafiam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) i często pozytywnie. Nie zachwycił mnie dokumentacją, muszę jeszcze zajrzeć do kodu ale być może to ja jestem sceptyczny. Jakieś wskazówki? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ogólnie dokumentacje jak dla mnie mogą być po angielsku - nie to było kryterium ich odrzucania itd. Co według was najlepiej zrobić, jakiego FW użyć? Czy męczyć się z książką do Zenda? Czy próbować zrozumieć Yii? Czy uczyć się wszystkiego z CakePHP i tej ich książki? Czy może lepiej próbować CodeIgniter'a? Z góry dzięki za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
A może coś pośredniego np http://silex.sensiolabs.org/ (budowany przez autorów Symfony i bazuje na jego komponentach). Jest dość prosty na początek a z drugiej strony ucząc się go, poznajesz też Symfony. Później zmiana może być banalna.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
CI nauczy Cie podstaw, tego jak działa MVC i ogólne założenia FW > CakePHP/Symfony/Yii zweryfikuje i poprawi to czego nauczyłeś się w CI > Zend, będziesz czuł się bardziej "pro"* < jak wybierzesz taką drogę po kolei, to wiedza jaką osiągniesz będzie wystarczająca, aby napisać własny FW (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) lub zostaniesz przy którymś, obstawiam że Zend/Symfony i będziesz miał radochę.
* bardziej "pro" oznacza tyle co nic, jak odpowiada Ci polityka Zenda, to dołącz go do grupy innych FW, na jedno wyjdzie. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Przyglądałem się dokładniej dokumentacjom CI i Cake. Muszę jednak stwierdzić, że Cake strasznie przypadł mi do gustu i staram się coś już w nim pisać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki za rady! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 5 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zaczynałem od Djangoo(Python), okazał sie fajny, lecz chciałem spróbować coś w PHP, później kupiłem książke o zend (Gajda), przerobiłem, stworzyłem prostą aplikację i wyszedl ZF2, próbowałem napisać coś podobnego, jednak pojawiły się problemy (najczęściej były to trudności związane z obsługą modeli). Kupiłem następną książkę SF2(Gajda) i okazało się, że dla mnie to strzał w 10. Dobra dokumentacja, dużo bundli, pełno chętnych osób chcących pomóc na IRCU, i wszystko dzieje się samo, jak najmniej wysiłku trzeba włożyć, żeby napisać coś dobrego...
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 15.03.2026 - 04:06 |