![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%)
|
Dobra z mojej strony koniec. Pasuje chlopaki...
Dlaczego sie tak mecze? Bo CHCE robic zgodnie ze standardami. Jezeli dalej nie rozumiecie dlaczego divy wplywaja na lepsza pozycje w google to przykro mi, widze ze pod tym wzgledem pozostaniecie dalej w sredniowieczu. Pewnie ze jest latwiej... i to tylko o ludzkie lenistwo chodzi... jak cos jest latwiej zrobic znaczy ze tak jest lepiej? Sorry, ale jest to dla mnie myslenie na poziomie podstawowki... Bez urazy, ale czesc osob naprawde nie rozumie dlaczego divy wypadaja lepiej od tabelek w wyszukiwarkach... A argument ze wiekszosc witryn robiona jest na tabelach to zaden argument dla algorytmu wyszukiwarki. Jezeli ktos zna zasady dzialania algorytmu wyszukiwarek powinnien rozumiec dlaczego na divach masz wieksza kontrole nad pozycjonowaniem... Uwierzcie mi, ze wyszukiwarka indexuje wyzej strony do ktorych tresci ma szybszy dostep, to chyba logiczne... a w tabelach tresc strony ZAWSZE masz gdzies posrodku pliku index, z regoly gdzies w 3 tabeli, ewentualnie w 2gim rzedzie tr i drugim td... kawal kodu... Wiecej sie nie bede zaglebial, bo i tak czesc osob dalej mnie zmiesza... pozdrawiam... /edit: co do tamtego layoutu to juz sobie poradzilem i wyglada tak samo jak bym to zrobil na tabeli... tylko ze plik index wazy 1,13kb... w tabelce zalegalo by juz sporo wiecej... pozdrawiam... Ten post edytował rozny 13.11.2006, 15:55:54 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 2 Dołączył: 12.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%)
|
Przeczytanie tego topica zajeło mi z godzine. Bardzo chciałbym robić strony na divach jednak mimo usilnych prób moich nie umiem tego zrobić. Dam przykład, może ktoś będzie wstanie podpowiedzieć mi jak taki układ zrobić na divach.
css:
|
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
Prawie jak oryginał... ale tu sie kończa moje nieumiejętności w css Ten post edytował kwiateusz 23.01.2007, 22:22:26 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
~kwiateusz ja bym jeszcze to
i to: zamienił na i Nadmiar bloków jest tak samo zły jak nadmiar tabelek. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 2 Dołączył: 12.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%)
|
woow widze ze muszę się jeszcze douczyć dużo. Natomiast co zrobić z dopasowaniem do ilości tekstu. Do przykładu kwiateusz-a dodałem tylko w css color rózny dla divów i tekst mi sie dziwnie zachowuje wrzuciłem to tutaj >>>
przykład Jest jakaś rada na to czy trzeba pamietac aby nie wyjść poza div co będzie dość trudne. |
|
|
|
|
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 |
bo ustawiłem tak jak w Twoim przykładzie wysokość diva na stałe 130px (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) zmień to sobie i powinny się rozciągać
Ten post edytował kwiateusz 24.01.2007, 22:06:30 |
|
|
|
|
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz |
Podawałem linka do generatora kolumn w css... Jedyne co musisz zrobi to złożyć to w całość..
Generator idealnych kolumn w css Jak potrzebujesz np tak jak napisałeś, układasz div'y w kolejnych warstwach (pod). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
A ja dalej obstaje przy tym, że to jak jest zrobiona strona ma małe znaczenie w wyszukiwarkach. Jest na to mase przykładów. Rzeczywiście rozwiązanie na divach jest wydajniejsze, ale nie wciskajcie ludziom ciemnoty, że tak bardzo to pomaga w wyszukiwaniu, bo to jest baśń z tysiąca i jednej nocy. Co prawda jakiś mały procent może mieć związku, ale to jest tak nikłe, że tego nie widać.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
ale nie wciskajcie ludziom ciemnoty, że tak bardzo to pomaga w wyszukiwaniu, bo to jest baśń z tysiąca i jednej nocy. Co prawda jakiś mały procent może mieć związku, ale to jest tak nikłe, że tego nie widać. To jest mit oficjalnie obalony przez Google! Co prawda jakiś mały procent może mieć związku, ale to jest tak nikłe, że tego nie widać. byyzduuuura (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja powiem tylko tyle, że odkąd robię tylko za pomocą cssa nie wyobrażam sobie powrotu do tabelek. Po drugie mam bardziej przejrzysty kod. Piszcie co chcecie ale css rządzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/Rkingsmiley.png)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Pokaż mi cytat z google. Wpisz sobie w wyszukiwarke słowo "dyskografie" i zobacz na której pozycji jest moja strona robiona pare lat temu.. 0 aktualizacji od paru lat. Same tabelki. Jak takie coś wytłumaczysz?? (www.dyskografie.maxi.pl -> o ten link dokladnie chodzi).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
~gladiror nie gorączkuj się tylko pomyśl zanim napiszesz.
~shpyo napisał, że mit o którym mówisz Google oficjalnie potwierdziło. Czytaj: ~shpyo potwierdził Twoje słowa, więc po co drążysz? |
|
|
|
|
|
|
|
mike_mech - różnie można interpretować to co napisał shpyo
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mały refresh. Strony z templatemonster-a to niewątpliwie przykład idealnie wyważonych proporcji między ilością włożonej pracy, a uzyskanym efektem. Zwrócie uwagę, że niemal wszystkie te szablony są na tabelkach, a spora część kodu jest generowana przez... ImageReady.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Mały refresh. Strony z templatemonster-a to niewątpliwie przykład idealnie wyważonych proporcji między ilością włożonej pracy, a uzyskanym efektem. Zwrócie uwagę, że niemal wszystkie te szablony są na tabelkach, a spora część kodu jest generowana przez... ImageReady. i to powod zeby nasladowac zle nawyki ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chciałem tylko pokazać, że można na tę sprawę patrzeć inaczej i że to, czy coś jest "złe", lub dobre jest często względne. Dotyczy to zwłaszcza sfery pracy/biznesu.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
to jest troche dziwne do oceniania które rozwiąznie jest lepsze, bo każdy może robic strony jak tylko mu sie podoba... byle tam nie bylo tylko napisu: "Aby strona wyświetlała się poprawie musisz oglądać ją na komputerze autora".
Osobiście mi wygodniej buduje się strony na divach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co z tego, że Google nie "patrzy" na to inaczej... ale kod jest bardziej przyjazny dla programisty... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mnie nikt nie przekona do tabel! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%)
|
Ja kiedyś próbowałem sobie zrobić bardzo dawno temu strone, przecyztałem jakis prosty kurs i zrobilem
to na ramkach... straszny smietnik był... nawet sam szkielet wprowadzał juz bałagan a co dopiero inne rzeczy. Teraz postanowiłem sobie zrobic stronke i ktos mi powiedizał ze teraz robi sie na tabelach... Wlaczylem kurs i naszczescie trafilem na stornke DLACZEGO UKLAD NA TABELI JEST GOOPI (czy cos tam takiego). Przeczytalem i faktycznie tabele sa glupie. Co do divow to sa wspaniale, nierozumiem jak mozna mowic ze trudno sie na nich cos robii?? Chyba jak sie niema wyobrazni, i zrobic 3 kolumny to już wielki wysiłek umyslowy.... Uzywanie tabelek jest jak jedzenie obiadu łyżką... też się da, szczególnie dzieciom łatwiej. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Mały refresh. Strony z templatemonster-a to niewątpliwie przykład idealnie wyważonych proporcji między ilością włożonej pracy, a uzyskanym efektem. Zwrócie uwagę, że niemal wszystkie te szablony są na tabelkach, a spora część kodu jest generowana przez... ImageReady. Zauważ że to są szablony stron robione przez grafików, ich kod htm nie interesuje, generują go po to żebyś mógł sobie zobaczyć jak szablon wygląda w przeglądarce a nie żeby ten kod wykorzystać. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Zauważ że to są szablony stron robione przez grafików, ich kod htm nie interesuje, generują go po to żebyś mógł sobie zobaczyć jak szablon wygląda w przeglądarce a nie żeby ten kod wykorzystać. widzisz... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) niektorzy na to patrzą inaczej: - te szablony są tam tylko po to, aby się nie narobić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ściągnąć i wrzucić tekst... w moim przypadku jest tak, że mając jakiś szablon w .psd to sam go tnę do xhtml i css, nawet jesli juz zostal dla przykladu pociety! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 3.01.2026 - 05:26 |