Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

12 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Wracajmy do tabelek!
Marusz

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No… nie. Dodaj sobie do styli:
  1. div {
  2. border-bottom: 1px solid #ff0000;
  3. }

Oraz usuń div’a o id = footer. Gdy to zrobisz, wyświetl stronę. Problem polega na tym, jak zrobić, aby pisząc tekst w div2 (przykładowo) linie (te od border-bottom) szły zawsze równo, koło siebie… Przykład w tabelkach (przepisz i wyświetl):

CSS:
  1. td {
  2. vertical-align: top;
  3. border-bottom: 1px solid #ff0000;
  4. }

Oraz kod html:
  1. <tr>
  2. <td>
  3. tekst
  4. </td>
  5. <td>
  6. tekst <br /> tekst <br /> tekst <br /> tekst <br /> tekst <br /> tekst <br />
  7. </td>
  8. <td>
  9. tekst
  10. </td>
  11. </tr>
Go to the top of the page
+Quote Post
slammer

-----

moze wystarczy dac poprostu "height: auto;" w każdym z div
+Quote Post
Seth

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Nie wystarczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zreszt sam sprawdz.

Co do usuniecia footera to jest na to sposob (w container znajduja sie te 3 divy):
Kod
div#container {
   width: 100%;
   overflow: hidden;
}

Co do glownego problemu Marka to tez rozkladam rece (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował Seth 2.10.2006, 22:00:23
+Quote Post
strife

-----

Tak sobie czytam to co piszecie, i powiem wam, że miałem ten sam problem z trzema kolumnami. Znalazłem w internecie rozwiązanie tego na tej stronie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
gszesiek

-----

kurcze KOPALNIA
dzięki

Ten post edytował gszesiek 3.10.2006, 04:12:34
+Quote Post
siemakuba

-----

IMHO do momentu kiedy rozważania o ciężkich do uzyskania wysokościach kolumn itp. pozostają w teorii to problem nie istnieje.

Kiedy zacząłem kombinować z projektowaniem bez tabel, pewnych rzeczy nie potrafiłem stworzyć bez ich używania - te pozostawały w tabelkach. Potem kiedy wiedziałem coraz więcej, coraz mniej pojawiało się tabelek tam gdzie ich być nie powinno. Dziś projektuję bez tabel, w opraciu o semantyczny kod i szczerze to nie wyobrażam sobie na dzień dzisiejszy złożenie strony w tabelach. Kiedy muszę poprawić/przebudować jakiś stary kod korzystający z tabel... damn.. masakra.

A że bez tabel się nie da? Owszem, się da:) Czy ta strona wygląda źle? Ma blokowy układ, który - wielu pomyśli - wręcz wygląda jak z tebeli krojony! A w źródle - niespodzianka! Nie ma tabeli :)

pozdr.
+Quote Post
no-name

-----

A może by tak ugryź temat z innej strony? Co takiego można zrobić w blokach, czego się nie da osiągnąć przy pomocy tabel?
+Quote Post
mike

-----

Cytat(no-name @ 3.10.2006, 08:51:59 ) *
A może by tak ugryź temat z innej strony? Co takiego można zrobić w blokach, czego się nie da osiągnąć przy pomocy tabel?
A jakiego rowu nie wykopiesz łyżką, który normalnie kopałbyś łopatą?

Ale masz przykład: michalmech.pl/projects/jasminum

P.S.
Jeszcze nad tym pracuję ale skoro chcesz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
siemakuba

-----

Cytat
Co takiego można zrobić w blokach, czego się nie da osiągnąć przy pomocy tabel?
Kurcze, ale ciągle nie w tym rzecz :) Nie chodzi o to co ale jak. Większość rzeczy które zbdudujesz na tabelkach zbudujesz i bez nich. A jak nie ty, to pierwszy lepszy ImageReady, Dreamweaver czy inny GoLive zrobi to za ciebie.

Żeby projektować bez tabel nie masz projektować na DIVach, bo mam wrażenie że tak to jest rozumiane. Masz projektować tak, żeby wykorzytanie znaczników odpowiadało ich przeznaczeniu. Musisz też zrozumieć, dlaczego chcesz to robić bez tabel i zgodnie ze standardami. Jak pisałem powyżej, na chwilę obecną nie wyobrażam sobie projektowania inaczej.

P.S. Przyszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy, która może czynić spór nierozwiązywalnym:)
Część z piszących tu robi "stronkę" dla siebie, kolegi, klasy w liceum/gimnazjum - dla tej części często najważniejsze jest że ta stronka wogóle ruszyła i działa. Dla tej właśnie części bez znaczenia jest czy to, że ona działa powodują tabelki czy DIVy czy jeszcze cokolwiek innego.

Druga część, przychodzi rano do pracy i uśmiechając się edytuje z zamiłowaniem plikki CSS/(X)HTML/php/JS/whatever - ta część wie dlaczego musi to robić w taki sposób w jaki to robi.

pozdr.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(siemakuba @ 3.10.2006, 09:19:05 ) *
(...) Druga część, przychodzi rano do pracy i uśmiechając się edytuje z zamiłowaniem plikki CSS/(X)HTML/php/JS/whatever - ta część wie dlaczego musi to robić w taki sposób w jaki to robi.
Dokładnie w tym jest problem.
Jedni są specjalistami, znają się na tym i zarabiają na swojej wiedzy.

I denerwujące jest kiedy przylatuje jakis h4x00r - małolat, który po przeczytaniu kilku kursów bije pianę, "że wie lepiej". Jednym słowem w dupie był, gówno widział ale argumenty mądrzejszych w danym temacie chce podważać.

A prawda jest taka że kogoś kto nie ma o tym zielonego pojęcia nawet nie ma jak przekonać bo jest na tyle niedokształcony że nawet nie rozumie argumantów.

Ty mu mówisz, że "transfer spadnie" a on Ci mowi, że "no to co".
+Quote Post
siemakuba

-----

Cytat
Ty mu mówisz, że "transfer spadnie" a on Ci mowi, że "no to co".

Ha! Dokładnie. Z mojego doświadczenia wynika, że jedyny argument jaki przemawia do klienta i klient jest w stanie go zrozumieć to fakt, że poprawnie zbudowana - w oparciu o semantyczny kod - strona ma większe szanse zaistnieć wyżej w google.

Ale UWAGA! Mieliśmy jednego klienta, który powiedział mniej więcej tak: "Chciałbym aby moja strona zbudowana była w nowoczesny sposób, bez tabel, w oparciu o standard XHTML / CSS".
UWAGA! Mieliśmy tylko jednego takiego klienta... :/

pozdr.
+Quote Post
gWd

-----

Cytat(no-name @ 3.10.2006, 08:51:59 ) *
Co takiego można zrobić w blokach, czego się nie da osiągnąć przy pomocy tabel?

To jest źle postawione pytanie, bo nie chodzi o wyższość TABLE nad DIV, ale o to że rezygnacja z tabel dla samej zasady ogranicza możliwości. Wiadomo, że tabelami nie da rady zrobić tego co innymi znacznikami, ale nieprawdziwe jest stwierdzenie, że wszystko można prościej zrobić bez używania TABLE, co niektórzy tak zaciekle twierdzą.

Ja wychodzę z zasady, że co można zrobić w DIV robię w DIV, ale co w TABLE to TABLE. Z doświadczenia wiem, że najlepiej jest łączyć obie te techniki.

Jeśli chodzi o krótszy kod, to nie porównujcie kodu niezoptymalizowanego, wygenerowanego przez Photoshopa, albo stworzonego przez grafika. Ja taki kod skracam o 70-80% nadal budując stronę na TABLE, więc różnica pomiędzy moim kodem, a Waszym kodem opartym na DIVach nie będzie wielka. Sądzę, że w niektórych przypadkach może być nawet krótszy ze względu na brak potrzeby stosowania różnych trików.

Twierdzicie, że kod na DIV jest bardziej przyjazny dla niewidzących. Jak to się ma do faktu, że stosując FLOATy pierwsza kolumna jest na końcu kodu? Nie twierdzę, że tabela jest pod tym względem idealna, ale jak widać DIV wcale nie jest pod tym względem lepszy, a wręcz gorszy przy prostych układach kolumnowych.

Co z tego, że są standardy, skoro żadna przeglądarka ich w pełni nie obsługuje? Po co w takim robić schemat strony na siłę w DIV, skoro czasmi wygodniej jest zrobić to na TABLE?
+Quote Post
siemakuba

-----

Cytat
Po co w takim robić schemat strony na siłę w DIV, skoro czasmi wygodniej jest zrobić to na TABLE?
Hmm, ja np. mam frajdę z tego :) IMHO to wystarczy. A że przy okazji jest zgodne ze standaradami i przyjazne innym niż przeglądarka czytnikom? Jak dla mnie bomba :)

EOT / możemy sobie bić pianę nawet i do przyszłego poniedziałku. Każdy będzie robił jak mu wygodniej. Ja będę na pewno robił tak jak robię, bo jestem przekonany, że robię jak należy :)

pozdr.
+Quote Post
mike

-----

Cytat(gWd @ 3.10.2006, 11:12:53 ) *
(...) nieprawdziwe jest stwierdzenie, że wszystko można prościej zrobić bez używania TABLE, co niektórzy tak zaciekle twierdzą.
No proszę Cię nie pisz takich głupot.
Oczywiście, że dużo prościej pracować na blokach.
Spójrz, masz dwie lub trzy kolumny i teraz zamień je kolejnością w tabelkach....

Ja wychodzę z zasady, że co można zrobić w DIV robię w DIV, ale co w TABLE to TABLE. Z doświadczenia wiem, że najlepiej jest łączyć obie te techniki.
Ja też łączę te techniki.
Bloki - budowanie layoutu.
Tabele - prezentacja danych tabelarycznych.
Koniec. Kropka.

Sądzę, że w niektórych przypadkach może być nawet krótszy ze względu na brak potrzeby stosowania różnych trików.
MEGA ROTFL
Musiałbyś usunąć entery i dać jednej linijce.

wygodniej jest zrobić to na TABLE?

A jeszcze wygodniej wygenerować w Photoschopie. Czemu tego nie robisz?
+Quote Post
kszychu

-----

Cytat(mike_mech @ 3.10.2006, 11:23:03 ) *
Spójrz, masz dwie lub trzy kolumny i teraz zamień je kolejnością w tabelkach....

Ctrl+c, Ctrl+v
+Quote Post
mike

-----

Cytat(kszychu @ 3.10.2006, 11:41:41 ) *
Ctrl+c, Ctrl+v

Bardzo prefesjonalnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Nie mam pytań ....
+Quote Post
kszychu

-----

Fakt, niektórzy muszą być bardziej profesjonalni niż inni. Proszę bardzo, mnie to grzeje. Prawda jest taka, że projektowanie oparte o tabele jest dużo łatwiejsze. Osiąga się taki sam efekt wizualny (proszę tu o wybaczenie profesjonalistów, którzy oglądając stronę mają od razu włączone pokazywanie źródła) dużo mniejszym nakładem pracy.
@mike_mech: to uogólniony przykład. Zmieniając coś na stronie i tak edytujesz szablon, więc co za różnica czy dopiszesz coś w cssie czy zamienisz miejscami komórki tabeli?

P.S. Ci, którzy interesują się fotografią natknęli się zapewne na określenie "onanistów sprzętowych", którzy na różnych forach debatują czy bardziej zielona jest zieleń z nikona czy z canona...
+Quote Post
gWd

-----

A niby po co mam to robić, skoro na etapie projektowania decyduje o położeniu najważniejszych elementów? Jak budujesz dom, to też zostawiasz sobie możliwość, żeby zrobić drzwi w suficie, a okno w podłodze?

Bloki - budowanie layoutu.
Tabele - prezentacja danych tabelarycznych.
Koniec. Kropka.

Ja podchodzę inaczej:
Tabele - schemat strony
Bloki - tam gdzie prościej jest użyć bloków
też EOT
+Quote Post
mike

-----

Mylisz się i to w kilku miejscach.

Cytat(kszychu @ 3.10.2006, 11:48:28 ) *
proszę tu o wybaczenie profesjonalistów, którzy oglądając stronę mają od razu włączone pokazywanie źródła
Boże chroń przed takimi.

Prawda jest taka, że projektowanie oparte o tabele jest dużo łatwiejsze. Osiąga się taki sam efekt wizualny (...) dużo mniejszym nakładem pracy.
Wiesz ile jest rodzajów prawdy? 3
1. Święta prawda;
2. Cała prawda;
3. Gówno prawda.
To Twoje kwalifikuje sie pod trzecie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Przyjmowanie jako kryterium łatwości pisania to bardzo nieobiektywne.
Dla Ciebie łatwiej na tabelach i wkladasz w to mniej pracy, bo bloków nie umiesz i musiałbyć poświęcić więcej czasu.
Dla mnie odwrotnie.
W takich sytuacjach "racja jest jak dupa", każdy ma swoją.
Dlatego potrzeba odnieść się do innych kryteriów.

@mike_mech: to uogólniony przykład. Zmieniając coś na stronie i tak edytujesz szablon, więc co za różnica czy dopiszesz coś w cssie czy zamienisz miejscami komórki tabeli?
Myślisz bardzo krótkowzrocznie.
A co jak masz klika szablonów? Poza tym edycja konstrukcji szablonów po to by zmienić efekty wyświetlanie to nie jest elestyczne rozwiązanie.
+Quote Post
kszychu

-----

Wybacz, że wycinam, ale staram się nie wyrywać z kontekstu:
Cytat(mike_mech @ 3.10.2006, 11:58:43 ) *
Wiesz ile jest rodzajów prawdy? 3
1. Święta prawda;
2. Cała prawda;
3. Gówno prawda.
To Twoje kwalifikuje sie pod trzecie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
[...]
W takich sytuacjach "racja jest jak dupa", każdy ma swoją.

Tyle, że ja swojej nie wciskam wszędzie mówiąc "tylko moja dupa jest najładniejsza i najlepsza, inne dupy są do dupy!"
Myślisz bardzo krótkowzrocznie.
A co jak masz klika szablonów?

Jeśli chcę coś wyświetlać na kilka sposobów, to mam kilka szablonów. Jeśli chcę coś zmienić w jednym, to zmieniam w jednym, jeśli zaś w kilku, to zmieniam kilka.
Poza tym edycja konstrukcji szablonów po to by zmienić efekty wyświetlanie to nie jest elestyczne rozwiązanie.

Zależy co się rozumie przez elastyczność. Dla Ciebie edycja szablonu jest nieelastyczna, dla mnie jest.
+Quote Post

12 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.01.2026 - 07:59