![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam proste głupie pytanie – jak mam odwołać się w Wordpresie do funkcji zdefiniowanej przez jakąś wtyczkę? Chcę użyć takiej funkcji w prostym skrypcie (odpalanym ręcznie z palca, lub cronem). Dokładnie chodzi mi o Pods Framework (wtyczka do definiowania Custom Post Type), w referencjach znalazłem funkcję dodającą treści do Custom Pods - (http://pods.io/docs/code/pods/add/), oryginalny przykład użycia wtyczki poniżej:
Niestety skrypt wywala mi niezdefiniowaną funkcję, zwykłe includowanie do pliku z definicją funkcji nie pomaga, podobnie mam problem jak definiuję skrypt jako wtyczkę. Co mam zrobić aby skrypt w fomie powyżej działał i mógł być umieszczony w dowolnym miejscu w instalacji Wordpressa? Mile widziane najprostsze rozwiązania dzięki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem include wp-load.php z katalogu głównego i include do pliku z definicją funkcji. nadal mam undefined function. czy lokalizacja skryptu (np. jeśli jest po za znaczeniem pluginów) ma znaczenie? nie powinno chyba skoro odpalam skrypt ręcznie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jesteś pewien, że wtyczka, o której piszesz, jest aktywna i że udostępnia taką funkcję?
Zrób prosty test - w pliku functions.php Twojej templatki dodaj:
Jeśli w dalszym ciągu dostaniesz błąd to znaczy, że musisz znaleźć i ręcznie include'ować plik, który tę funkcję definiuje. |
|
|
![]()
|
|
poniżej to co chę zrobić:
działa tylko w jednym miejscu - function.php templatki (tam nie muszę incluidować, pobierane dane z wtyczki Pods) , tak, że za każdym refreshem jakiejkolwiek strony dodaje treść do postu typu event (czyli to co chcę osiągnąć), ale nie w ten sposób. chcę aby kod poniższy był odpalany ręcznie. sama funkcja jest ok, robię jakieś złe adresowanie. funkcja traci aktywność poza plikiem functions. na pewno dobrze includuję zgodnie z referencją dwóch funkcji przynależnych wtyczce Pods: http://pods.io/docs/code/pods/ http://pods.io/docs/code/pods/add/ wszędzie indziej mam: Call to undefined function pods() także wtedy gdy tworzę wtyczkę tym samym kodem. czy to może być kwestia, że nie opiewam całości add_action albo coś podobnego? chcę ingerować gołym prostym skryptem w dane CPT a nie w sam frontend. robię jakiś bardzi głupi błąd, ale nie wiem jaki [/php] Ten post edytował mikolajjj 15.01.2015, 13:09:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz błąd
includy zrób ze ściążką do pliku a nie adres url, dodatkowo sprawdź czy te pliki istnieją. Ten post edytował grzes999 15.01.2015, 15:36:29 |
|
|
![]()
|
|
tak wiem, dodatkowo nie miałem wp-blog-header.php, a ten plik robi całą imprezę, działa)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 05:25 |