![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 1 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry wieczór,
nie wiem czy wybrałem właściwą kategorię dla tego wątku, bo równie dobrze to może być problem z obszaru MySQL. Tak czy siak, zabrałem się za przenoszenie strony z jednego serwera na drugi. W międzyczasie okazało się, że do witryny postawionej na WP dokleił się jakiś syf. Zatem postanowiłem wrzucić to wszystko na mój lokalny komputer z pakietem XAMPP. Niestety próba uruchomienia witryny kończy się komunikatem "Error establishing a database connection", bez względu na to czy próbuję uruchomić front, czy panel admina. Login, hasło, host i nazwę bazy danych mam na 100% prawidłowe, sprawdzałem kilka razy. Dodatkowo, w ślad za kilkoma poradnikami zmieniłem w bazie, w tabeli wp_options parametr siteurl na hosta jakim posługuję się lokalnie. Bez efektów. Nie mam już pomysłu gdzie leży błąd. Widziałem, że to dość powszechny problem, mimo wszystko nie potrafię sobie z nim poradzić. Inne strony oparte o ten sam serwer bazy danych działają bez problemów, więc to nie pad bazy. Bez problemu mogę przeglądać zawartość tabel strony z poziomu phpmyadmina. Ten post edytował siutek 12.11.2016, 20:26:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 2 Dołączył: 20.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź dokładnie
nazwę bazy danych, użytkownika hasło i host. W razie czego zainstaluj wordpressa jeszcze raz. Nie ma możliwości byś miał wszystkie dane do połączenia bazy danych dobre a wp wykazywał CI błąd połączenia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 173 Pomógł: 1 Dołączył: 26.10.2005 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mimo wszystko, jednak nie w tym leży problem. Sprawdziłem te dane kilkukrotnie, nawet przekopiowując ten fragment pliku wp-config do innej strony opartej o WP na tym serwerze (rzecz jasna zmieniłem tylko nazwę bazy)
Zastanawiam się jeszcze nad kilkoma innymi kwestiami: 1. w kilku poradnikach była informacja by skorzystać z opcji naprawy tabeli. Niestety nie mogę tego zrobić, bo tabele są oparte o InnoDB, a z tego co wyczytałem, naprawy można dokonać na MyISAM - może to mieć jakiś związek?? 2. wyczytałem też, że taki komunikat może pojawiać się, gdy strona generuje więcej zapytań do bazy niż umożliwia to hosting. cóż. stronkę na razie mam u siebie lokalnie na komputerze, ale może gdzieś taki limit jest? pytanie to się ustawia gdzie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj utworzyć testowy plik php aby zdiagnozować problem:
Oczywiście umieść go na tym samym serwerze i użyj takich samych danych (możesz nawet wczytać je z pliku konfiguracyjnego), może błąd mysql podpowie co jest nie tak (np. użytkownik bez uprawnień do tej bazy, niedozwolony host ... ) Ten post edytował emstawicki 16.11.2016, 08:53:45 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:14 |