Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wiki.php.pl - Problemy i Uwagi
Bielo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mi sie zawsze wydawało, że jedna z najfajniejszych rzeczy na wiki jest to że można kliknąć na co trzecie słowo i dostaje się wyjaśnienie
Go to the top of the page
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

-----

SongoQ, a jak już chcesz używać skrótów to nie utwórz artykułu pod skrótem tylko daj przekierowanie do artykułu o pełnej nazwie
+Quote Post
kicaj

-----

Kilka pytan/uwag:
- Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej?
- Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)?
- Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_?
- Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)?

A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P
+Quote Post
PMadej

Vice-Administrator serwera

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Stub czyli zalążek artykułu zakładam po to, żeby ktoś kto zobaczy, że jest coś takiego do napisania, edytował i tworzył bo np sam nie wymyśli sobie: może by tu coś o wyjątkach napisać ... a tak szuka wyjątek widzi, że trzeba napisać i pisze.
Takie jest moje zamierzenie jedno.
drugie to to, że zalążki utworzone przez siebie mam w Moich Edycjach i w wolnych chwilach będę te zalążki wypełniał treścią.
+Quote Post
SongoQ

-----

@bela_666 Ok, bede dostosowywal tekst ktory wpisuje zeby jednoznacznie wskazywal w 1 miejsce. Moglbys podac jakis przyklad jak to sie robi lub podac gdzie znajde o tym i inncy bajerkach podczas redagowania artykolow w wiki.

@kicaj_
Cytat
Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje
Wlasnie tez sie nad tym zastanawialem, bo sa 2 mozliwosci, albo wewnetrzne linki albo linki do manuala.
+Quote Post
PMadej

-----

ja znalazlem jeden blad:

za maly padding / margin dla tabelki z stronami wiki w danej kategorii dla przykladu Kategoria:FAQ nazwy tematow jednej kolumny wchodza prawie na kropki od listy w drugiej kolumnie, przez co jest strasznie slaba czytelnosc.
+Quote Post
Cudi

Administrator planeta/IRC

-----

Dlatego SZBD będzie tylko przekierowaniem, jeśli ktoś się zna to wpisze w wyszukiwarke i znajdzie to czego szuka, jeśli ktoś będzie chciał stworzyć do tej strony odnośnik w innym artykule nie bedzie musiał wpisywać [[System Zarządzania Bazą Danych|coś tam]] (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A zwykły user zawsze będzie kierowany na podstrone gdzie skrót jest już rozwinięty.
Pytanie tylko:
jak sie tworzy przekierowania? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
PMadej

-----

jako, że chce się zająć bazą oprogramowania (nie skryptami php) moje pytanie brzmi jakie kategorie dla niego tworzyc (Już są Systemy operacyjne, Bazy danych) osoby z większą władzą proszę o opinie co do innych kategorii, moje propozycje:

Środowiska programistyczne
Debuggery
Akceleratory
Serwery WWW

nie mam koncepcji zbytnio jak to skategoryzowac czy poprostu jedna kategoria oprogramowanie wspomagajace?
+Quote Post
SongoQ

-----

Dalej bede meczyl z tymi skrotami i z rozszerzeniami.
Np mamy takie cos jak PostgreSQL i potoczna nazwa Postgres. Po wpisaniu w google co dostalem ponad 8 milionow dla PostgreSQL i ponad 1 milion dla Postgres.

I zaluzmy taka sytuacje wchodzi ktos wpisuje potoczna nazwe postgres i nic nie dostaje. Mysli sobie cos niezbyt to wiki.php.pl bo nie ma wynikow dla Postgres.

To byl jeden z przykladow.

Jak juz ktos pisal, ze wiki kojarzy mu sie ze co 3 slowo jest linkiem, nic nie stoi za przeszkoda aby te same nazwy, polskie, angielskie wskazywaly w to samo miejsce. Unikniemy powtorzen i mamy pewnosc ze userzy trafia we wlasciwe miejsce i beda zadowoleni.
+Quote Post
PMadej

-----

polecam http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_FAQ kopalnia wiedzy o mozliwosciach mediawiki
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

1. przekierowania:
Kod
#REDIRECT [[Sessje]]
gdzie sesje to oczywiście nazwa strony.

2. W pewnych przypadkach warto jest skorzystać z przekierowania (aliasu) jeśli chce się korzystać z jaiejś przyjażniejszej nazwy (te linki w nazwach FAQ są rzeczywiście przerażające)
Warto jednak zachowywać tu dużą ostrożność, gdyż nadmiar przekierowań tworzy zbędny zamęt.

W związku z tym warto pracować w ten sposób, że tworzy się jednoznacznie, ale krótkie nazwy artykułów (np. w miejsce "Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat?" pojawia się nazwa Sessje)

Podczas tworzenia linków do takich artykułów warto od razu korzystać z tych krótkich nazw - a więc w naszym przypadku link powinien wyglądać tak:
Cytat
[[ Sessje | Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat? ]]

3. Wątpliwości co do nazewnictwa wydają mi się zupełnie niepotrzebne. W końcu żaden z użytkowników nie będzie eksperymentował z wpisywaniem w pasku adresów różnych słów z nadzieję, że akurat na coś trafi.
Do tego są
- wyszukiwarka - naprawdę dobrze się sprawdza
- kategorie artykułów - świetne narzędzie, pozwalające na katalogowanie nie tylko artykułow ale również grafik i innych mediów.
Co ciekawe możłiwe jest tworzenie całego drzewa kategorii, co również w znaczący sposób ułatwia przeglądanie materiałów.
Kategoriie w prosty sposób rozwiazują problem zbierania materiałów - dlatego przypominam i zachęcam do pamiętania zawsze o dodawaniu informacji o nich do poszczególnych artykułów.

A można to zrobić na 2 sposoby:
- poprzez zapis [[kategoria: Bazy danych]]
- przez wykorzystanie szablonu, gdzie takowy wpis jest zawarty (np. szablon {{FAQ}} zawiera informację o tym, że jest to [[kategoria:FAQ]] )
+Quote Post
Cudi

-----

Postanowiłem sprawdzić manual MediaWiki w celu znalezienia informacji o przekierowaniach. Oprócz metody podanej przez DeyV'a, przydatna może być też informacja, że przy przenoszeniu artykułu tworzone jest automatycznie przekierowanie do niego pod starą nazwą. To powinno ułatwić przenoszenie artykułów z FAQ pod przyjaźniejsze nazwy.
+Quote Post
bela

Administrator PHPedia.pl

Grupa: Developerzy

-----

Cytat(kicaj_ @ 2005-04-26 19:22:28)
Kilka pytan/uwag:
- Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej?
- Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)?
- Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_?
- Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" target="_blank)?

A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P

MediaWiki wykorzystuje MySQLa

Co do pustych artów to już powiedzialem na ircu, 2-3 zdania i wtedy moze byc dopiero stub

Jak chcesz to zmienie w bazie nicka ;]

Lepiej już manuala potłumaczyć niż dawać opisy funkcji ;]
+Quote Post
sobstel

-----

1. "Ta strona zrobiona jest w standardach internetowych, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej miże ich nie obsługuje."

z tego co mi wiadmo to odmienia sie na miara .ipowinno byc "mierze"

// dzięki za info - poprawione. DeyV

2. na rozdzielczosci 800x600 strona jest za szeroka. w operze na 1024 ucina kawalaczek z lewej
+Quote Post
SongoQ

-----

Cos RSS nie chce dzialac.
+Quote Post
Cudi

-----

Nie chce nic mówić, ale strona ciągle rozjeżdza sie w Operze. A ja tu widze ogromne bannery promujące Wiki. Jeśli występują tak rażące błędy to chyba jeszcze nie czas by przeprowadzać akcje reklamową?

// UPDATE:
Błąd nie jest aż tak rażący jak był, ale jednak jest. Blok z treścią wyjeżdza poza prawy obszar ekranu, co jest pozornie ukrywane, jednak podczas zaznaczania tekstu można przesunąć całą strone na prawo.

Dodatkowo (wszytko tyczy się Opery):
- krój czcionek z menu, nagłówka contentu i wszystkich innych nagłówków jest zły (tzn. nie jest to Verdana tak jak w FF, wygląda to fatalnie)
- rozmiar nagłówków jest za mały (w porównaniu do FF), pozatym odstępy między nagłówikiem i tekstem pod nimi wydają się być za duże, przez co niektóre strony stają się nieczytelne i trudno się w nich połapać

Myśle że to kwestia dodania kilku linijek do arkusza stylów, a musze mówić o tym już drugi raz w tym temacie. Dyskryminacja Opery? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Marusz

-----

Stwierdzilem, ze w wolnej chwili popoprawiam Wam bledy (a - niestety - literowki sa w kazdym arcie, orty w co trzecim). W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu
Cytat
wiki.php.pl wciaż znajduje się w fazie testów.

Brakuje ogona w slowie "wciąż".
+Quote Post
SongoQ

-----

Mam taka uwage, bo to jest udowodnione w jakis tam badaniach nie pamietam jakich, ale 90% programistow robi straszne ortografy i bardzo dobrze by bylo zanim sie cos opublikuje na wiki, zeby jakis slownik sprawdzil poprawnosc, to duzo czasu nie zajuje ale mamy pewnosc ze nie zrobimy jakiegosc ..................
+Quote Post
Cudi

-----

Na tym polega WIKI, że ktoś czytając poprawi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Choć oczywiście zainstlowanie sobie modułu sprwadzania pisowni i używanie go jest zawsze mile widziane (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat

To dlaczego nie poprawiłeś?
+Quote Post
Marusz

-----

Cytat(Cudi @ 2005-04-27 15:29:31)
Cytat

To dlaczego nie poprawiłeś?

Cytat
W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu

Juz znalazlem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.03.2026 - 19:24