![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Skąd: Truskaw Ostrzeżenie: (0%)
|
Mi sie zawsze wydawało, że jedna z najfajniejszych rzeczy na wiki jest to że można kliknąć na co trzecie słowo i dostaje się wyjaśnienie
|
|
|
|
|
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
SongoQ, a jak już chcesz używać skrótów to nie utwórz artykułu pod skrótem tylko daj przekierowanie do artykułu o pełnej nazwie
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Kilka pytan/uwag:
- Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej? - Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)? - Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_? - Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)? A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P |
|
|
|
|
|
|
Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%)
|
Stub czyli zalążek artykułu zakładam po to, żeby ktoś kto zobaczy, że jest coś takiego do napisania, edytował i tworzył bo np sam nie wymyśli sobie: może by tu coś o wyjątkach napisać ... a tak szuka wyjątek widzi, że trzeba napisać i pisze.
Takie jest moje zamierzenie jedno. drugie to to, że zalążki utworzone przez siebie mam w Moich Edycjach i w wolnych chwilach będę te zalążki wypełniał treścią. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
@bela_666 Ok, bede dostosowywal tekst ktory wpisuje zeby jednoznacznie wskazywal w 1 miejsce. Moglbys podac jakis przyklad jak to sie robi lub podac gdzie znajde o tym i inncy bajerkach podczas redagowania artykolow w wiki.
@kicaj_ Cytat Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje Wlasnie tez sie nad tym zastanawialem, bo sa 2 mozliwosci, albo wewnetrzne linki albo linki do manuala.
|
|
|
|
|
|
|
Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%)
|
ja znalazlem jeden blad:
za maly padding / margin dla tabelki z stronami wiki w danej kategorii dla przykladu Kategoria:FAQ nazwy tematow jednej kolumny wchodza prawie na kropki od listy w drugiej kolumnie, przez co jest strasznie slaba czytelnosc. |
|
|
|
|
|
|
Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%)
|
Dlatego SZBD będzie tylko przekierowaniem, jeśli ktoś się zna to wpisze w wyszukiwarke i znajdzie to czego szuka, jeśli ktoś będzie chciał stworzyć do tej strony odnośnik w innym artykule nie bedzie musiał wpisywać [[System Zarządzania Bazą Danych|coś tam]] (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) A zwykły user zawsze będzie kierowany na podstrone gdzie skrót jest już rozwinięty.
Pytanie tylko: jak sie tworzy przekierowania? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
jako, że chce się zająć bazą oprogramowania (nie skryptami php) moje pytanie brzmi jakie kategorie dla niego tworzyc (Już są Systemy operacyjne, Bazy danych) osoby z większą władzą proszę o opinie co do innych kategorii, moje propozycje:
Środowiska programistyczne Debuggery Akceleratory Serwery WWW nie mam koncepcji zbytnio jak to skategoryzowac czy poprostu jedna kategoria oprogramowanie wspomagajace? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%)
|
Dalej bede meczyl z tymi skrotami i z rozszerzeniami.
Np mamy takie cos jak PostgreSQL i potoczna nazwa Postgres. Po wpisaniu w google co dostalem ponad 8 milionow dla PostgreSQL i ponad 1 milion dla Postgres. I zaluzmy taka sytuacje wchodzi ktos wpisuje potoczna nazwe postgres i nic nie dostaje. Mysli sobie cos niezbyt to wiki.php.pl bo nie ma wynikow dla Postgres. To byl jeden z przykladow. Jak juz ktos pisal, ze wiki kojarzy mu sie ze co 3 slowo jest linkiem, nic nie stoi za przeszkoda aby te same nazwy, polskie, angielskie wskazywaly w to samo miejsce. Unikniemy powtorzen i mamy pewnosc ze userzy trafia we wlasciwe miejsce i beda zadowoleni. |
|
|
|
|
|
|
|
polecam http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_FAQ kopalnia wiedzy o mozliwosciach mediawiki
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław |
1. przekierowania:
Kod #REDIRECT [[Sessje]] gdzie sesje to oczywiście nazwa strony. 2. W pewnych przypadkach warto jest skorzystać z przekierowania (aliasu) jeśli chce się korzystać z jaiejś przyjażniejszej nazwy (te linki w nazwach FAQ są rzeczywiście przerażające) Warto jednak zachowywać tu dużą ostrożność, gdyż nadmiar przekierowań tworzy zbędny zamęt. W związku z tym warto pracować w ten sposób, że tworzy się jednoznacznie, ale krótkie nazwy artykułów (np. w miejsce "Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat?" pojawia się nazwa Sessje) Podczas tworzenia linków do takich artykułów warto od razu korzystać z tych krótkich nazw - a więc w naszym przypadku link powinien wyglądać tak: Cytat [[ Sessje | Słyszałem o sesjach. Co to jest? Jak ich używać? Gdzie znajdę więcej informacji na ten temat? ]] 3. Wątpliwości co do nazewnictwa wydają mi się zupełnie niepotrzebne. W końcu żaden z użytkowników nie będzie eksperymentował z wpisywaniem w pasku adresów różnych słów z nadzieję, że akurat na coś trafi. Do tego są - wyszukiwarka - naprawdę dobrze się sprawdza - kategorie artykułów - świetne narzędzie, pozwalające na katalogowanie nie tylko artykułow ale również grafik i innych mediów. Co ciekawe możłiwe jest tworzenie całego drzewa kategorii, co również w znaczący sposób ułatwia przeglądanie materiałów. Kategoriie w prosty sposób rozwiazują problem zbierania materiałów - dlatego przypominam i zachęcam do pamiętania zawsze o dodawaniu informacji o nich do poszczególnych artykułów. A można to zrobić na 2 sposoby: - poprzez zapis [[kategoria: Bazy danych]] - przez wykorzystanie szablonu, gdzie takowy wpis jest zawarty (np. szablon {{FAQ}} zawiera informację o tym, że jest to [[kategoria:FAQ]] ) |
|
|
|
|
|
|
Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%)
|
Postanowiłem sprawdzić manual MediaWiki w celu znalezienia informacji o przekierowaniach. Oprócz metody podanej przez DeyV'a, przydatna może być też informacja, że przy przenoszeniu artykułu tworzone jest automatycznie przekierowanie do niego pod starą nazwą. To powinno ułatwić przenoszenie artykułów z FAQ pod przyjaźniejsze nazwy.
|
|
|
|
|
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(kicaj_ @ 2005-04-26 19:22:28) Kilka pytan/uwag: - Czy jest sens dodwania artykulow do wiki.php.pl pustych lub prawie pustych (np.: Wyjątki, MySQL) tak jak to robi PMadej? - Jaka baze wykorzstuje system Wiki (MediaWiki)? - Czy mozna zmienic moj nick z Kicaj na kicaj_? - Czy w wiki.php.pl beda tez opisywane zwykle funkcje (np. getimagefromjpg" target="_blank)? A w ogole to podoba mi sie ogolnie:P MediaWiki wykorzystuje MySQLa Co do pustych artów to już powiedzialem na ircu, 2-3 zdania i wtedy moze byc dopiero stub Jak chcesz to zmienie w bazie nicka ;] Lepiej już manuala potłumaczyć niż dawać opisy funkcji ;] |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
1. "Ta strona zrobiona jest w standardach internetowych, niestety przeglądarka Internet Explorer jeszcze w dużej miże ich nie obsługuje."
z tego co mi wiadmo to odmienia sie na miara .ipowinno byc "mierze" // dzięki za info - poprawione. DeyV 2. na rozdzielczosci 800x600 strona jest za szeroka. w operze na 1024 ucina kawalaczek z lewej |
|
|
|
|
|
|
|
Cos RSS nie chce dzialac.
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie chce nic mówić, ale strona ciągle rozjeżdza sie w Operze. A ja tu widze ogromne bannery promujące Wiki. Jeśli występują tak rażące błędy to chyba jeszcze nie czas by przeprowadzać akcje reklamową?
// UPDATE: Błąd nie jest aż tak rażący jak był, ale jednak jest. Blok z treścią wyjeżdza poza prawy obszar ekranu, co jest pozornie ukrywane, jednak podczas zaznaczania tekstu można przesunąć całą strone na prawo. Dodatkowo (wszytko tyczy się Opery): - krój czcionek z menu, nagłówka contentu i wszystkich innych nagłówków jest zły (tzn. nie jest to Verdana tak jak w FF, wygląda to fatalnie) - rozmiar nagłówków jest za mały (w porównaniu do FF), pozatym odstępy między nagłówikiem i tekstem pod nimi wydają się być za duże, przez co niektóre strony stają się nieczytelne i trudno się w nich połapać Myśle że to kwestia dodania kilku linijek do arkusza stylów, a musze mówić o tym już drugi raz w tym temacie. Dyskryminacja Opery? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%)
|
Stwierdzilem, ze w wolnej chwili popoprawiam Wam bledy (a - niestety - literowki sa w kazdym arcie, orty w co trzecim). W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu
Cytat wiki.php.pl wciaż znajduje się w fazie testów. Brakuje ogona w slowie "wciąż". |
|
|
|
|
|
|
|
Mam taka uwage, bo to jest udowodnione w jakis tam badaniach nie pamietam jakich, ale 90% programistow robi straszne ortografy i bardzo dobrze by bylo zanim sie cos opublikuje na wiki, zeby jakis slownik sprawdzil poprawnosc, to duzo czasu nie zajuje ale mamy pewnosc ze nie zrobimy jakiegosc ..................
|
|
|
|
|
|
|
|
Na tym polega WIKI, że ktoś czytając poprawi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Choć oczywiście zainstlowanie sobie modułu sprwadzania pisowni i używanie go jest zawsze mile widziane (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Cytat Brakuje ogona w slowie "wciąż". To dlaczego nie poprawiłeś? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat(Cudi @ 2005-04-27 15:29:31) Cytat Brakuje ogona w slowie "wciąż". To dlaczego nie poprawiłeś? Cytat W kazdym razie zaczalem od glownej strony Wiki i cos nie wiem jak sie dobrac do tekstu Juz znalazlem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 16.03.2026 - 19:24 |