![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, problem polega na tym że wywala mi błąd:
Kod <b>Warning</b>: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in <b>/var/www/wet/logowanie.php</b> on line <b>36</b> Nie mam pojęcia dlaczego. Wywołuje to strona logowania wyglądająca tak:
i odwołująca się do pliku mysql_connect.php o takiej zawartości:
Cóż, grzebałem w tym i grzebałem i wygrzebać nie potrafię gdzie jest błąd. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I juz wiesz co masz nie tak -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i radzę Ci się zastanowić kilkukrotnie zanim coś takiego popełnisz:
mogę sobie bez problemu wyedytować cookie i ręcznie wstawić czyjkolwiek numer ID - np. 1 i zapewne będę zalogowany jako ADMIN ! albo wstawię ID 10 i będę zalogowany jako Kasia.. mogę robić na stronie co mi się podoba ![]() Ten post edytował em1X 20.05.2008, 19:21:47 -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
i radzę Ci się zastanowić kilkukrotnie zanim coś takiego popełnisz:
mogę sobie bez problemu wyedytować cookie i ręcznie wstawić czyjkolwiek numer ID - np. 1 i zapewne będę zalogowany jako ADMIN ! albo wstawię ID 10 i będę zalogowany jako Kasia.. mogę robić na stronie co mi się podoba ![]() Racja ![]() ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, udało się. Okazało się potem że odwołuję się do row którego nie ma w tabeli, nie komentujcie. Racja z tymi ciasteczkami, coś pozmieniam
![]() ![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ok, udało się. Okazało się potem że odwołuję się do row którego nie ma w tabeli, nie komentujcie. Racja z tymi ciasteczkami, coś pozmieniam ![]() ![]()
A gdzie ty sprawdzasz czy dane sie zgadzajka albo przynajmniej za pomoca mysql_num_rows() czy wyni zostal znalezionmy?? Jak na moje oko to cos takiego
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Jak na moje oko to cos takiego
Cóż, spróbowałem i tak, ale nic nie działa, pozatym czy przypadkiem w
nie powinno być
? Cóż, kombinuje dalej. Dam głowę że okaże się ostatniecznie że błąd był wogole gdzieś indziej i na czymś innym polegał ale co tam. _____ EDIT: Zgłupiałem totalnie :/ aktualnie kod wygląda tak:
po wykonaniu wywala mi błąd: Kod <b>Warning</b>: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in <b>/var/www/wet/logowanie.php</b> on line <b>37</b> Unknown column 'admin' in 'where clause' Ten post edytował weisu 20.05.2008, 23:21:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Chlopie, ale ty sie ucz na podstawie tego ci ci dajemy.
or die(mysql_error()); ma byc przy mysql_query() a nie przy mysql_fetch_array() Analizuj informacje ktore od nas dostajesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
do mysql_fetch_array jakieś złe argumenty przekazujesz... zobacz czy mam poprawnie nazwane kolumny, czy zmienne mają wartość...
Ten post edytował piotrooo89 21.05.2008, 08:03:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nospor - poprawilem, nic jednak nie daje :/
piotrooo89 - Cóż, może ja to źle rozumiem, mam tak:
Wybieram pole user_id oraz first_name z tabeli users gdzie username = $u i password to $p.. No chyba nie mogę zresztą źle teog zrozumieć. Tabela wygląda tak: Kod user_id username first_name last_name password Wszystko się zgadza :/ |
|
|
![]()
|
|
Cytat nospor - poprawilem, nic jednak nie daje :/ Powinien ci sie wyswietlic blad zapytania. Skoro myslql_fetch_array() pluje takim bledem to znaczy wlasnie ze zapytanie jest bledne.Moze wiec cos źle poprawiles, albo ten blad dotyczyl innego mysql_fetch_array() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Błąd wywala dalej, ten sam: Unknown column 'admin' in 'where clause'
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Błąd wywala dalej, ten sam: Jaki ten sam... wczesniej ci wywalalo blad o mysql_fetch_array(), a teraz ci wywala konkretny blad dla zapytania. Dzieki temu wiesz co jest źle: nie ma kolumny admin do ktorej sie odwolujesz. A odwolujesz sie do admin bo nie wziales w warunku w ciapki. tak powinno byc:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
myślenie nie boli.... www.ling.pl i teraz wklep sobie pokolei angielskie słowa i zobacz co robisz źle...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Super, poprawiłem i działa, dzieki wielkie. Aczkowliek muszę dalej smęcić że jest kolejny problem a mianowicie wywala mi błąd:
Kod Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/wet/logowanie.php:23) in /var/www/wet/logowanie.php on line 42 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/wet/logowanie.php:23) in /var/www/wet/logowanie.php on line 43 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/wet/logowanie.php:23) in /var/www/wet/logowanie.php on line 44 Tak, wiem co to znaczy ale nie rozumiem czemu ten błąd mi wywala :/ |
|
|
![]()
|
|
z tego co pamiętam było to juz nie raz na forum... a i google u mnie działają ale nie wiem może ty masz zablokowane
http://krzysztofglaz.eu.org/2007/08/10/can...s-already-sent/ i tym razem odsyłam Cię do biblii do ewangelii Mateusza 7:7 cytat: "szukajcie a znajdziecie" Ten post edytował piotrooo89 21.05.2008, 11:05:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, już działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:49 |