![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: z domu... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, więc wrzuciłem ten pomysł tu.
Mam pewien pomysł, lecz potrzebuje on publicznej aprobaty. Chodzi mi o stworzenie bota w php, i przy wykorzystaniu paru języków(min. php, js, może mysql, cookie) stworzyć wirtualne wojny. Przykład: skrypt łączy się przez ftp'a na konto(podane przez sądziego) i urchamia skryp startujący w przeglądarce, następnie przy pomocy wcześniej ustalonych funkcji i zasad gry napisć skrypt, który reagował by na działanie drugiego skryptu(wysłanego przez drugiego użytkownika). Powiedzmy, że sędzia stworzyłby plik tekstowy z planszą do gry, ustaliłby graczom mejsca startowe(podane np. kolumna i wiersz) a następnie uruchomił jak inni gracze strone, która pobierała by dane z pliku planszy, z pliku stworzonym przez boty, i odświeżała by skrypty(np. co 2 sekundy). Wiem, że to trochę zawiłe, lecz przy pracy paru osób i odpowiednim rozpracowaniu mogłoby dojc do skutku. Narazie jestem nastawiony na sceptyczne podejście do pomysłu przez inne osoby, więc komentarze miłe i nie miłe będą tak samo czytane i na każde postaram się odpowiedzieć. Za chwilke wrzuce sposób graficzny w jaki chę to stworzyć... ----------------------------------------------------------------------- ---------------- EDIT ------------------------------------------------ Oto plik graf. ktory moze troche rozjasni. http://kubus.rulez.pl/~joshua/zasady.gif Sama walka polegałaby na reakcji i kontrreakcji drugiego bota. Powiedzmy, pierwszy bot podchodzi i wysyla zapytanie o imie(simple ![]() natomiast drugi zaprogramowany jest agresywnie i automatycznie wysyla zmienną do drugiego o uderzeniu. Drugi jeśli jest tak ustawiony odpowiada uderzeniem, lub uruchamia system obronny. Wszystko mozna ustalic, lecz potrzebne są osoby, które będą tym zainteresowane. Nie chodzi mi o samą fabułe, lecz o programowanie botów, jest to bardzo interesujące zadanie. Zachęciło nie to przez pisanie botów do irca w php. Teraz chciałbym zrobic coś z innymi, co mogłoby napędzać tłumy ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na czym polegałaby sama walka?
![]() Aby to mialo jakikolwiek sens trzeba by wymyslic jakas fabule i zrobic to przynajmniej w miare rozbudowane... ale za to mogloby cos ciekawego wtenczas wyjsc ![]() -------------------- This page is 100% valid MSHTML. We guarantee it will only view in MSIE.
Na warsztacie: replays.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry pomysl
![]() W .NET'cie jest cos takiego jak terrarnium - wirtualny ekosystem ( http://www.windowsforms.net/default.aspx?t...ndex=6&tabId=42 ) ale mozna to tak jak proponujesz nieco zmienic i stworzyc jakas gre, a czynnikiem, ktory by decydowal o wygraniebylo by po czesci np szczescie (jakis randomowy mechanizm) + uzyty algorytm. Mnie sie podoba ten pomysl, jezeli tylko cos sie ruszy w tej kwesti to daj znac ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przypomina mi to troche stare dobre core wars tylko, że tam pisało się w pseudo-assemblerze.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: z domu... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem terrarnium, rzeczywiście pomysł dobry i w miare pasujący do mojego.
Jednak tam mechanizm jest bardzo rozbudowany, i ma w sobie jakiś cel, a ja chciałem tylko stworzyć mechanizm walki, w którym każdy mógłby wystawić swojego bota przeciwko innym. Tak jak powiedział adwol, bardziej by to było stare dobre core wars niż masowa chodowla żyjątek ![]() Ale można by było rozbudować ten mechanizm o dodatkowe funkcje do obsługi wirtualnych żyć ![]() W najbliższym czasie podam adres pod jakim będzie powstawał projekt. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dajcie znac jak by cos bylo robione... cos takiego przydalo by sie na potrzeby mojej gierki ;-)
Autora pomyslu prosze o kontakt na maila... to wyjasne szczegoly. Moze to odpowiednie bylo by zastosowanie ;-) -------------------- Pozdrawiam, Wiesław Płotka oraz zapraszam:
Tworzenie portali internetowych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musze powiedzieć, że od kiedy z php-IRC-Bot Wars
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Musze powiedzieć, że od kiedy z php-IRC-Bot Wars
![]() Jak to... przeciez moj bot caly czas czeka na Twojego na DalNet'cie ;> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:21 |