![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta klasa do walidowania danych pochodzących od użytkownika.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sugerujesz ze przy kazdej walidacji mialo by sie pisac komunitkaty ? No way
![]() ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może będzie lekki offtopic ale zastanawia mnie zawsze czemu wielu ludzi nie używa zrzucania wyjątków ? Programując obiektowo aż się prosi o to aby z tego mechanizmu skorzystać.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. podczas rejestracji lub wyszukiwania warto wyświetlić komunikat, nie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak ale można obsłużyć to przez try {} catch {}
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie łatwiej przez:
set_error_handler trigger_error Strzałek to nie lepiej pomyśleć nad zrobieniem klasy która ułatwiała by porównywanie ciągów za pomocą wyrażeń regularnych ? No offence, ale ja tutaj specjalnie dużej funkcjonalności i przydatności nie widzę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może będzie lekki offtopic ale zastanawia mnie zawsze czemu wielu ludzi nie używa zrzucania wyjątków ? Programując obiektowo aż się prosi o to aby z tego mechanizmu skorzystać. To ja tez offtopne, choc nie mowie ze masz zle intencje - stosowanie wyjatkow na sile jest be ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjątki tutaj tylko by przeszkadzały. Przecież jak mamy formularz, to najlepiej od razu jest wyświetlić wszystkie błędne pola, a nie przerywać sprawdzanie już po napotkaniu pierwszego. Ja bym się lekko wkurzył, gdyby mi się wyświetliła informacja o błędnej wartości, poprawiłbym, już zaczynam się cieszyć, a tu lipa - kolejne zgłasza błąd i tak w kółko.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Dlatego pisałem że lekki offtopic będzie. Nie chodziło mi konkretnie o ten przykład ale w wielu skryptach jakie mi się "przewinęły" przez oczy aż się prosiło żeby użyć takiego mechanizmu. Z resztą nikt nie każe używać try{}catch. A jakbym się uparł to i przy walidacji formularzy by to użyć można. Z tym że faktycznie, jak napisał Zyx, można by się zatłuc czymś tępym jeżeli w kółko by mi się formularz z niepoprawnymi danymi pokazywał
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:36 |