![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem nie nowy ale na tym forum chyba jeszcze nie poruszany: tlumaczenie (prawie) calych urli. Zamiast opisywac podam pare przykladow:
localhost/blog/2005/1/notka.html localhost/galeria/studniowka/klasa localhost/nowosci/news.html localhost/artykuly/1 (2, 3 ... ) I teraz zamienienie tego na 'systemowe' urle np
Kolejny problem - kozystanie z juz uzytych 'wirtualnych' url, przydaje sie przy kategoriach np mam sobie url artykuly/php/podstawy/ i dodaje nowy artykul - system sam tworzy schemat dla niego (.../artykul.html). Albo chce sobie zmienic schemat z artykuly/php-podstawy na artykuly/php/podstawy - automatyczna zmiana dla kazdego schematu ktory z tego kozysta. Jakies pomysly? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze, ze nikt nie ma pomyslow, ale to pewnie dlatego ze trudno sie domyslic na czym polega wlasciwie Twoj problem bo ja podejrzewam, ze chcialbys aby Ci ktos podpowiedzial jak powinna wygladac implementacja mechanizmu, ktory sam rozpozna schemat zastosowany w danym adresie i przerobi go automatycznie na inny wybrany przez Ciebie.
No cuz najprosciej chyba uzyc wyrazen regularnych. To jest oczywiscie odpowiedz bardzo nieprecyzyjna, ale pytanie tez jest malo konkretne. -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Juz w sumie troche zrobilem, ale moze jeszcze raz: sa 2 typy linki: wirtualne (nice url) i systemowe (interpretowane przez system np news/viewall czy ?action=viewall), przyklady:
Kod wirtualny | systemowy news/test.html | news/viewone/1 news/archiwum/{1} | news/viewbyyear/{1} np news/archiwum/2005 news/archiwum/{1}/{2} | news/viewbymonth/{1}/{2} np news/archiwum/2005/3 Wyrazenie regularne do podstawienia mam (dzieki Fido!) tylko teraz pytanie gdzie trzymac linki i jak optymalnie je wyciagac (przy baze danych i wildcarcach to by bylo duzo zapytan). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:18 |