![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od dawna używam mojego FW do trzerzenia projektów. Moje klasy są umieszczone w katalogu /core/ frameworka, który rzy tworzeniu instancji głownej klasy jest skanowany. W taki sposób mapowane są wszystkie klasy, które później w __autoload() są includowane po wygenerowanych ścieżkach.
Ostatnio jednak pomyślałem, że jest to rozwiązanie bardzo elastyczne, jednakże pochłania te kilka milisec działania aplikacji. Pokusiłem się o zastanowienie jak inaczej można ładować klasy. Podsunął mi się projekt Zend Framework i podobna do niego aplikacja Rapide. Scieżka tak naprawde zawarta jest w nazwie klasy, przysłowiowe poziomy katalogów wyznaczają znaki _ . Poztanowiłem zebra plusy i minusy obu sposobów. Mapowanie core:
Gdyzie mnie również nazewnictwo, każde wejście do folderu to znak _. Chciałbym, zby wejscie do folderu było rozdzialane poprzez kolejną wielką literę, np zamiast Zend_Cache_Exception piszemy ZendCacheException. To milsze dla (przynajmniej mojego) oka. W związku z tym napisałem skrypt (na szybko funkcja mniej więcej jak by się dzielił string, oczywiście tablicę zamienie na stringi oddzielone "/"):
Prph powiedział, że moje nazewnictwo klas (rozpoczynające dir entry z wielkich liter) może mnie ograniczyć, dlaczego to nie wiem... rozmowa się urwała, dlatego proszę o dokładne wyjaśnienie. Co Wy na ten temat sądzicie? Jaki uklad wybrać? A może macie inne pomysły rozmieszczenia plikow komponentów framewroka? Prosiłbym o przykłady, teorię znam. Jak Wy macie to zrobione w swoich FW ![]() Pozdrawiam, Athlan ![]() Ten post edytował Athlan 20.01.2007, 18:01:54 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 23:56 |