![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Muszyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No własnie, mam dylemat które wybrać. Z jednej strony ISO-8859-2 to standardowe, ale UTF-8 posiada i polskie znaki i inne (w tym znaki poszeczególnych krajów). Tak więc które jest wedlug was lepsze?
PS. Prosze nie piszcie postow z odpowiedzia na co zaglosowalismy. piszcie tylko jak macie jakies dodatkowe uwagi - pomoże to potem innym user'om. Do modów: Jeżeli taki temat byl to przepraszam za powtarzanie ale ja takiego nie znalazłem. EDIT// Miało byc ISO-8859-2 (przepraszam za bład, ale poprawic go juz nie moge) Ten post edytował Ciap-Ciak 20.05.2006, 10:54:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki to ma związek z php i po co to dałes na Przedszkolu?
A poza tym tak, dyskusja na ten temat była nie raz. Przenoszę na Hydepark. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę że ankieta jest zbędna. Ktoś powinien ci wytłumaczyć że:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Muszyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to ankieta chyba rzeczywiscie nie jest potrzebna. a mam takie jedno pytanie. w necie znalazlem ze sa 4 kodowania utf (UTF-8/7/16/32). czym one sie roznia i ktory jest najlepszy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazłes na necie?
Niemożliwe. Bo to sugeruje że szukać potrafisz ![]() A skoro potrafisz to czemu pominąłeś to: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
male OT:
Skoro tyle osob jest za przejsciem na kodowanie UTF to moze przy okazji ktos rozwiazalby moj odwieczny problem UTFowy z polskimi znakami mianowicie: mamy baze danych Postgres(w mysqlu chyba to samo jest) w UNICODE i tworzymy sobie przykladowa tabelke
i teraz pytanie za 100 punktow jakie zapytanie wykonac aby przeszukac tabele (uniwersalnie) case insensitive po "ą" / "Ą" ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkałem się z serwerem gdzie baza była tylko w UTF-8. Wtedy zrobiłem zdecydowane kroki i jestem zadowolny, wszystko chodzi aż miło...
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 05:18 |