![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przekonwertowalem pewien tekst w Gżegżółce na UTF-8 i zaimportowalem to do mySQL poprzez phpMyAdmin. W phpmyadmin wyswietlaja sie polskie znaki, jednak na stronie zamiast polskiego znaku jest znak pytajnika (?). Metode porownywania wybieralem UTF-8 unicode jak i UTF-8-ci-polish. Na stronie dodalem Meta z UTF-8:
Czy ktos z forumowiczow wie czemu sie tak dzieje? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 3 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
zamien UTF-8-ci-polish na UTF-8-ci-general. Po polaczeniu z baza wykonaj query SET NAMES utf8
Ten post edytował defrag 10.02.2007, 18:43:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamien UTF-8-ci-polish na UTF-8-ci-general. Ale po co? Po polaczeniu z baza wykonaj query SET NAMES utf8 Chyba
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje za udzielone rady, jednak nie rozwiazaly one mojego problemu. W dalszym ciagu zamiast ąśćź jest znak '?'.
Może jeszcze jakies wskazowki? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Miałem kiedyś podobny problem. Pamiętam tylko że jeśli dane były wprowadzane bezpośrednio z mojej strony/mojego kodu wszystko wyświetlało się dobrze - tzn na stronie, odczytując dane z bazy za pomocą mojego kodu. Natomiast phpmyadmin interpretował to inaczej. Na każdej stronie ustawione było kodowanie UTF-8. W bazie danych utf-8-ci-general. Spróbuj nie używać phpmyadmin i sprawdź czy dalej jest to samo. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.05.2025 - 04:17 |