![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Importuję dane z excela do mysql i mam następującą sytuację:
W MySQL mam tabelę osoby, w której znajduje się tabela miasto, będąca kluczem obcym do tabeli słownikowej z miastami. Zatem mam 2 tabele: osoby(id, imie, nazwisko, id_miasta) miasta(id, nazwa) W excelu mam wszysktko wpisane w jednej tabeli, czyli miasta są wpisane normalnie czyli jako tekst. Po imporcie takich danych kolumna id_miasta jest oczywiście pusta. Wymyśliłem zatem, żeby na czas importu danych stworzyc tabelę pośredniczącą miasta_temp(id_osoby, nazwa_miasta) do której zaimportowałbym miasta zapisane normalnie przypisując je do konkretnych osób. Później porównuje te tabele i wyświetlam, jakie dla danej osoby powinno być id_miasta.
Nie wiem tylko jak zrobić UPDATE tabeli osoby korzystając z wyniku tego selecta. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/update.html
I masz tam taki przykład: Cytat UPDATE items,month SET items.price=month.price który na dobrą sprawę jest tym czego szukasz
WHERE items.id=month.id; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:11 |