![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Mam do zrobienia zadanie z XML/XSD. Jest kilka punktów, które należy zrealizować w pracy. Te punkty to m.in.: - zawarcie przynajmniej 6 definicji globalnych typów złożonych, minimum 5 definicji globalnych typów prostych, po 2 definicje lokalnych typów prostych i złożonych, - min. 1 definicja grupy (elementów lub atrybutów), - istnienie przynajmniej 5 atrybutów, minimum 1 zdefiniowany globalnie, - użycie listy, wykorzystanie kombinacji (union). I mam problem, bo o ile z definicją lokalną typów nie mam problemów, podobnie z atrybutami. Mam problemy z definicją typów złożonych globalnie. Może źle coś robię, bo przy walidowaniu wywala mi błędy. A mianowicie chcę zrobić coś takiego, nie wiem czy się w ogóle tak da. Mam rodzica o nazwie bieganie i do tego mam dzieci zawodnik i sponsor. Globalnie mam utworzone typy złożone: - dane i ten typ korzysta z kolejnego typu złożonego, w którym zawarte są elementy: imie, nazwisko, - adres i podobnie jak powyżej, elementy: miejscowosc, kod pocztowy, ulica, nr domu, - data urodzenia i podobnie: dzien, miesiac, rok. I nie wiem czy są możliwe odnośniki do typów złożonych i od typów złożonych do typów złożonych, gdy wszystko jest zdefiniowane globalnie. Myślałem też, żeby zrobić typy złożone globalnie i np. do typu dane dać 2 atrybuty imie i nazwisko i podobnie z kolejnymi. Jakieś rady, wskazówki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie miałem zadanie
![]() ![]() Mimo wszystko dzięki za chęci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.04.2025 - 12:15 |