![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanko
Ze względu ze jestem początkujący postaram sie opisać swoje pytanie dość jasno. Chciałbym aby wszystkie zmiany które zachodzą w mojej bazie danych były rejestrowane do nowej tabeli. Informacje o tych zmianach sa zapisane w tabeli gdzie uzupełniają sie pola kto zmienił kiedy i co zrobił (usunął, zmodyfikował). Wiem ze w tym celu potrzebny mi jest nowa tabela pytanie z jakimi polami i jakie powinny miec atrybuty oraz triggery które będą to rejestrować. Czy może ktoś pomóc w napisaniu takiego czegoś (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 31 Dołączył: 23.02.2009 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do takiego rozwiązania nie wystarczy ci jedna tabela, do każdej tabli musisz utworzyć tabelę która będzie zawierała log zmian w danej tabeli(tzn. nie musisz (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ale tak będzie najbardziej czytelnie). Poniżej masz przykładowy trigger który robi kopię danych wtedy kiedy wykonywany jest UPDATE na danym rekordzie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niewiele rozumiem z 3 lini :/ mowie jestem poczatkujący moze ktos by mi pomogl.. (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) wiem to glupie ale ktos kto by poprawdził za reke (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 31 Dołączył: 23.02.2009 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W trzeciej linii masz normalnego INSERT który dodaje nowe wartości do tabeli storage_log.
Do polu ze starej wartości pola odwołujesz się poprzez old.nazwa_kolumny do nowej wartości analogicznie tylko że z użyciem new http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/triggers.html Ten post edytował Smertius 7.12.2010, 19:55:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 12:49 |