![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie mam małe pytanko otóż miałem do napisania pewną klasę w PHP teraz mam do niej napisać automatyczny tester co rozumiecie przez napisanie automatycznego testera?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A co rozumiesz pod słowami "piszesz zbyt ogólnie"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 59 Dołączył: 24.04.2010 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A co rozumiesz pod słowami "piszesz zbyt ogólnie"? Miałem do napisania klasę której jedna funkcja oblicza potęgę w sposób rekurencyjny i buforuje wyniki obliczeń, taką napisałem teraz mam do niej napisać automatyczny tester. Ten post edytował lord2105 20.08.2010, 12:06:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie chodzi o kod który poda jakąś liczbę w twoim wypadku i sprawdzi jej wynik z stałym wzorcem.
Czyli mając np. klasę (ok, funkcję - będzie łatwiej ale to to samo) function licz($a, $b) { return $a+$b; } Piszemy tester if(licz(10,20)==30) echo 'działe'; else echo 'nie działa'; I taką operację dajesz kilkukrotnie na innych liczbach, są one zawsze wpisane na stałe do skryptu. Co nam to daje - przy ogromnych klasach, po upgrade jakiegoś elementu np. wpadamy na inny pomysł jak rozwiązać problem i dane jak i wynik są identyczne (zmienia się tylko mechanizm) to taki tester od razu pokaże czy się coś po drodze nie zgubiło, czy pisząc z palca masz poprawny kod. To taka moja interpretacja. :-) |
|
|
![]()
|
|
czyli przy klasie potegującej mogę zastosować coś w stylu pętli która raz będzie liczyła moją klasą a raz np. wbudowaną funkcją pow(); i porównywała wyniki ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tak ale robi się to właśnie w PHPUnit-cie i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie innego narzędzia do tego zadania.
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze powiedziawszy z PHPUnit jeszcze się nie bawiłem, ale jak tak sobie czytam to on działa bo Unix`em czy można wykonywać testy pod platformą Windows?
|
|
|
![]()
|
|
Pod każdą. Zainstaluj PEAR-a a następnie PHPUnit. Bardzo przydatnym narzędziem w testach jest Netbeans. Ułatwia ich tworzenie a także nadzorowanie. O pokryciu kodu nie wspomnę.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:40 |