![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Muszę zrobić zadanko z php/mysql, a jestem idiotą w tym temacie.
Mam tabelę w bazie z kolumnami: idSlowka, slowkoENG, slowkoPL Muszę wczytać to wszystko przez php, a następnie zrobić jakby "test", gdzie użytkownikowi wyświetla się słówko po angielsku i musi on wpisać jego tłumaczenie. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, poza tym, że na razie sobie wyświetlam owe rekordy.
I takie coś mi działa, czyli wyświetla wszystkie rekordy i nic poza tym. Chciałbym, aby zamiast slowkoPL wyświetlało się pole typu input, gdzie użytkownik wpisze tłumaczenie, a na samym dole tego testu powinien być guzik po wciśnięciu którego system sprawdza, czy przetłumaczono poprawnie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i w czym problem?
Tworzysz formularz, dodajesz inputy z name typu `words[pl][$idSlowa]` i potem sprawdzasz w bazie po wysłaniu tego pobierając dane z input |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisalem - jestem idiotą w tym temacie. Nic nie rozumiem z tego co napisałeś.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczyło napisać że potrzebujesz gotowca.
|
|
|
![]()
|
|
Niekoniecznie gotowca, gdybym umiał zrobić tak, żeby stworzyły mi się trzy tabele które zawierają rekordy z bazy to byłoby fajnie
np. $angielskie[1] przyjęłoby przykładowo wartość "blue" a $polskie[1] przyjęłoby wartość "niebieski" to już dalej formularz i sprawdzanie bym sobie ogarnął |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij tutaj: http://www.w3schools.com/php/php_mysql_select.asp
|
|
|
![]()
|
|
Wstawiłem do fetcha coś takiego:
Ale potem obojętnie czego nie chcę wyświetlić, wyświetla mi zawsze ostatni element kolumny. Piszę np. "echo $eng[2];" i zamiast wyświetlać drugi, wyświetla mi 12-ty. Gdyby ktoś pomógł mi zrobić tak, żeby pod $pol[4] był czwarty rekord kolumny "slowkoPL" to resztę bym już sam ogarnął. Ten post edytował Wywra 2.06.2016, 15:26:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poco Ci ta pętla zrób to w while a zamiast indexu dajesz $id[] = $r['idSlowka']; itd
Był ost bo robiłeś to za while zapewne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował com 5.06.2016, 23:46:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 19:56 |