![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dopiero raczkuje w Php.
Zrobiłem sobie taki prosty test wiedzy i wszystko mi dziła. Pokazuje, że dostałem np 4pkt/5 mozliwych. Ale chciałbym aby także pokazało jaką dostałem ocenę. Czyli jest zawsze 5 pytań: 0 odpowiedzi =2 1 odpowiedź (dobra) =3 2 odpowiedzi (dobre) =3+ 3 odpowiedzi (dobre) =4 4 odpowiedzi (dobre) =4+ 5 odpowiedzi (dobrych)= 5 I chciałbym aby wyświetlało Dostałeś =.... i tutaj ocena. Prosze pomózcie bo nie wiem jak to napisać A tutaj mój skrypcik: <form method="post"> pierwsze pytanie:<br /> <input type="radio" name="1" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="1" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="1" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />drugie:<br /> <input type="radio" name="2" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="2" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="2" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />trzecie pytanie:<br /> <input type="radio" name="3" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="3" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="3" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />czwarte:<br /> <input type="radio" name="4" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="4" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="4" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />piąte:<br /> <input type="radio" name="5" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="5" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="5" value="c">odpowiedz 3<br /> <INPUT NAME="sprawdź" TYPE="submit" VALUE="sprawdź"> </form> <?php if (isset($_POST['sprawdź'])) { $odpowiedz[1] = 'a'; $odpowiedz[2] = 'b'; $odpowiedz[3] = 'c'; $odpowiedz[4] = 'b'; $odpowiedz[5] = 'a'; $pkt = 0; $ile_pytan = count($odpowiedz); for($x=1;$x<=$ile_pytan;++$x){ if($_POST["$x"] == $odpowiedz[$x]) { ++$pkt; } } echo '<br />Otrzymales ' . $pkt . ' pkt / ' . $ile_pytan . ' mozliwych.'; } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może if pomoże:
Kod <form method="post">
pierwsze pytanie:<br /> <input type="radio" name="1" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="1" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="1" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />drugie:<br /> <input type="radio" name="2" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="2" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="2" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />trzecie pytanie:<br /> <input type="radio" name="3" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="3" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="3" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />czwarte:<br /> <input type="radio" name="4" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="4" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="4" value="c">odpowiedz 3<br /> <br />piąte:<br /> <input type="radio" name="5" value="a">odpowiedz 1<br /> <input type="radio" name="5" value="b">odpowiedz 2<br /> <input type="radio" name="5" value="c">odpowiedz 3<br /> <INPUT NAME="sprawdz" TYPE="submit" VALUE="sprawdz"> </form> <?php if (isset($_POST['sprawdz'])) { $odpowiedz[1] = 'a'; $odpowiedz[2] = 'b'; $odpowiedz[3] = 'c'; $odpowiedz[4] = 'b'; $odpowiedz[5] = 'a'; $pkt = 0; $ile_pytan = count($odpowiedz); for($x=1;$x<=$ile_pytan;++$x){ if($_POST["$x"] == $odpowiedz[$x]) { ++$pkt; } } if($pkt == 0) {$ocena = "2"; } if($pkt == 1) {$ocena = "3"; } if($pkt == 2) {$ocena = "3+"; } if($pkt == 3) {$ocena = "4"; } if($pkt == 4) {$ocena = "4+"; } if($pkt == 5) {$ocena = "5"; } echo "<br />Otrzymales$pkt pkt / $ile_pytan mozliwych.<br>Dostałeś = $ocena"; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo o to mi chodziło
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:15 |