Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Templatowanie zapytań SQL w php
sniver

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zazwyczaj gdy spotykam kody różnego pokroju w PHP to czesto warstwa logiczna od wyglądu jest oddzielona.
Pal licho jeśli obsługa np. mysql'a jest w jakiś przystępny sposób zrobiona i do tego ktoś wykorzystał np. pdo i "przygotowywanie zapytań".

Ale często spotykam się też z kodami gdzie zapytanie jest przygotowywane strukturalnie i dość często przy nieco bardziej złożonych mam problemy z ich rozszyfrowaniem (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)

Powstaje więc pytanie czy: warto oddzielić tę warstwę (jeśli taka istnieje) bazy danych - czyli to gdzie te duperele są obsługiwane i wypisać zapytania tak by znajdowały się w oddzielnym pliku i stworzyć coś na wzór smarty?

Dla przykładu zapytanie
  1. SELECT
  2. `nazwa`,
  3. `opis`,
  4. `zdjecie`
  5. FROM
  6. `jakasTabela`
  7. {IF $id}
  8. WHERE
  9. `id` = {$id}
  10. {else}
  11. ORDER BY `id` DESC
  12. LIMIT 0, 30
  13. {/IF}

i np. taki kod w php który to przetworzy i wyciągnie zapytanie np. z xml:

1.  
  2. $zapytanieOdczytaneZPlikuXML = ...;
  3.  
  4. $dbPattern = new ParserSQL;
  5. $dbPattern->assign('id', 123);
  6.  
  7. $dbPattern->parse( $zapytanieOdczytaneZPlikuXML );
  8.  
  9. // Wypisujemy te zapytanie na ekran
  10. var_dump( $dbPattern->model );
  11.  
  12. //..dalsza część skryptu...
  13.  

Pytanie czy warto czy nie warto?
Co ważne czy tak przygotowane zapytania były by wygodne w "obróbce", zmianach?
Czy przeciętny PHPMaster wiedział by o co w tym chodzi?
Go to the top of the page
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Przy zapytaniach typu select * from costam where .... order by costam limit 1,10 nie warto przy zlozonych zapytaniach ktore moze miec nawet kilkanascie relacji warto wiem bo ostatnio kolega mi wlasnie pokazal takie rozwiazanie w jego fw spoczatku nie wiedzialem o co biega ale jest to wydajniejsze.

+Quote Post
sniver

-----

no właśnie chodzi o złożone zapytania.

Swojego czasu napisałem klase którą przez pewien czas udoskonalałem i dorobiłem pętle, warunki i pare innych drobiazgów.

...ale jakoś nie miałem do czego tego wykorzystać. Planuję ruszyć z kopyta z pewnym projektem i muszę rozwiązać wszystko tak by to było dostępne dla innych programerów...

jeśli by ktoś chciał klase z samplem to pisac na pw
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Cytat(marcio @ 19.11.2009, 14:23:55 ) *
Przy zapytaniach typu select * from costam where .... order by costam limit 1,10 nie warto przy zlozonych zapytaniach ktore moze miec nawet kilkanascie relacji warto wiem bo ostatnio kolega mi wlasnie pokazal takie rozwiazanie w jego fw spoczatku nie wiedzialem o co biega ale jest to wydajniejsze.

O czym Ty mówisz? Twierdzisz, że budując zapytanie w taki sposób (jakimś builderem) wykona się ono szybciej? Przecież i tak finalnie zrobiony z tego zostanie string, który będzie przekazany jako argument do funkcji *_query(). Takie rozwiązanie na pewno nie będzie wydajniejsze; będzie wręcz mniej wydajne.

Ja napisałem sobie klasę, która dynamicznie tworzy mi zapytania (natchnęła mnie do tego klasa z Kohany), ale nie ze względu na wydajność, a dla wygody użytkowania:
  1. $query = new Database_Query_Builder();
  2.  
  3. $query
  4. ->select('*')
  5. ->from('tabela')
  6. ->join('inna', array('inna.tabela_id' => 'tabela.id'))
  7. ->order_by('jakies_pole', 'ASC')
  8. ;
  9.  
  10. if (jakis_warunek) {
  11. $query->where('inne_pole', 10);
  12. }
  13.  
  14. if (inny_warunek) {
  15. $query->where('kolejne_pole', array(1, 2, 3), 'IN');
  16. }

Dzięki dynamicznemu dodawaniu warunków/sortowań/złączeń itd. zdecydowanie wygodniej jest mi w ten sposób tworzyć zapytania.

PS: odszedłem nieco od tematu więc do niego powrócę. Wspomniane przez autora "templatowanie" zapytań to nic innego jako model (w MVC). W modelu zawierasz wszystkie zapytania i masz je w jednym miejscu, a nie porozrzucane po całym systemie.

Ten post edytował phpion 19.11.2009, 12:44:50
+Quote Post
sniver

-----

Cytat(phpion @ 19.11.2009, 12:42:29 ) *
PS: odszedłem nieco od tematu więc do niego powrócę. Wspomniane przez autora "templatowanie" zapytań to nic innego jako model (w MVC). W modelu zawierasz wszystkie zapytania i masz je w jednym miejscu, a nie porozrzucane po całym systemie.

Dokładnie tak - znam model MVC i wiem na czym polega. Z tym że jestem za extreme programing - a od tego ostatnio się już odeszło i z tego co widzę to wraca się ponownie bo nikt nie ma czasu na tworzenie pięknego kodu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

...stąd te pytanie, skoro nikt nie ma czasu na ładny kod to trzeba przygotować "zaplecze" tak by całość była odpowiednio poskładana.

oj błogosławieni ci którzy w pracy robią to co chcą (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
O czym Ty mówisz? Twierdzisz, że budując zapytanie w taki sposób (jakimś builderem) wykona się ono szybciej? Przecież i tak finalnie zrobiony z tego zostanie string, który będzie przekazany jako argument do funkcji *_query(). Takie rozwiązanie na pewno nie będzie wydajniejsze; będzie wręcz mniej wydajne.

Query buildera to ja tez uzywam nie chodzi mi o niego, zreszta napewno szybciej zadziala zwykle mysql_query() niz wszystkie te akcje co musi zrobic query builder na stringach i tablicach.

Chodzi o zwykle template'ki dla zapytan sql.

Takie CV dla sql w V trzymamy template zapytanie SQL a za pomoca C wypelniamy tylko potrzebne nam rzeczy jesli czesto mamy takie same zapytanie i zmienie sie tylko warunek where lub nazwa tabeli i kolumn to tak tez sie robi.

+Quote Post
sniver

-----

no tak, ale wzorem smarty przetworzone zapytanie może być zapisane jako plik PHP i taki skompilowany plik nie musi być już przetwarzany ponownie do czasu aż skrypt zauważy że we wzorcowym pliku z szablonami zapytań dokonano zmian. Wtedy zaś to przetworzy i zapisze te zapytanie do PHP...

Szybkość tu akurat jest tu istotnym elementem, ale sensownie przemyślane rozwiązanie może być dostępne i na tyle szybkie że nie zabije serwera...
+Quote Post
Zyx

-----

Już na wejściu robicie ten sam błąd, co twórcy 98,9% systemów szablonów dla warstwy widoku: udostępniacie ograniczony pozdbiór języka PHP, który będzie do wyrzucenia po napotkaniu pierwszego trudniejszego problemu. Ani to nie będzie przez to bardziej czytelne, ani łatwiejsze w użyciu. Mnożone są niepotrzebnie byty: zapytań SQL w serwisie może być bardzo dużo, nie tworzą one aż tak samodzielnej całości. Z punktu widzenia czytelności kodu lepszym rozwiązaniem jest, aby były one generowane mniej więcej w miejscu wywołania, a nie trzymane gdzieś w zupełnie innym katalogu. Nie wiem, najprawdopodobniej da się stworzyć coś fajnego dla zapytań opartego na szablonach mniej więcej na wzór OPT, by to faktycznie w czymś pomagało, ale w takim kształcie szkoda zachodu. Już obiektowy query builder jest bardziej przydatny, bo przynajmniej operuje się na zapytaniu jak na obiekcie i można go przekazać do jakiegoś innego elementu, by ten go czymś jeszcze obudował... proponuję znaleźć choć jedną funkcjonalną różnicę między poniższymi kodami:

1. class Model
  2. {
  3. public function pobierzListe($dane)
  4. {
  5. $query = 'SELECT * FROM costam';
  6. if(warunek1)
  7. {
  8. $query .= ' INNER JOIN cos_innego ON costam ';
  9. }
  10.  
  11. if(warunek2)
  12. {
  13. $query .= 'WHERE a = b';
  14. }
  15. return $this->execAndReturn($query);
  16. } // end pobierzListe();
  17. } // end Model;

Od:

Kod
SELECT * FROM costam
{if warunek1}
INNER JOIN cos_innego ON costam
{/if}
{if warunek2}
WHERE a = b
{/if}

+ klasa opakowująca.

Przykład nieco trudniejszy: warunków może być "n", w tym także 0 - wtedy "WHERE" nie powinno być generowane. Taka uproszczona składnia już w tym miejscu albo leży, albo dostajemy gigantycznego ifa z konkatenacją np. 50 warunków, które później są szczegółowo powtarzane.

Ten post edytował Zyx 19.11.2009, 16:38:38
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 12:33