![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z pobraniem danych w postaci tablicy wielowymiarowej
czyli potrzebuję takiej tablicy pobranej z bazy: Kod array(2) { ["Odzial 1"]=> array(1) { [0]=> array(4) { ["pracownik_id"]=> string(2) "33" ["name"]=> string(18) "Zdzichu Zprzesieki" ["pesel"]=> string(11) "************" ["FZ"]=> string(1) "Z" } } ["odzial 2"]=> array(2) { [0]=> array(4) { ["pracownik_id"]=> string(2) "11" ["name"]=> string(12) "Jan Kowalski" ["pesel"]=> string(11) "************" ["FZ"]=> string(1) "Z" } [1]=> array(4) { ["pracownik_id"]=> string(3) "892" ["name"]=> string(15) "Zuzanna Kiepska" ["pesel"]=> string(11) "************" ["FZ"]=> string(1) "S" } } } Niestety zwykłe złączenia dają "płaską" tablicę asocjacyjną.
Oczywiście można to zrobić przy pomocy php ale nie o to mi chodzi. Mam nadzieję, że nie zagmatwałem zbytnio problemu. Z góry dziekuję za pomoc. (Nazwiska są fałszywe i służą tylko prezentacji problemu) Ten post edytował seeb 27.06.2014, 09:57:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RDBMS-y działają w taki właśnie sposób, tj. zwracają zawsze płaską strukturę. Musisz to albo ręcznie sobie "zgrupować" w odpowiednią strukturę, albo skorzystać z ORM-a (co polecam).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net//manual/pl/pdostatement.fetchall.php
To return an associative array grouped by the values of a specified column, bitwise-OR PDO::FETCH_COLUMN with PDO::FETCH_GROUP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:16 |