Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Tabela z danymi, implementacja datatables.net, Utworzenie tablicy z danymi z bazy danych w pliku .ajax
sebian

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzień dobry.

Mam sobie tabele z danymi generowaną z bazy, ale jak wiadomo projekt z czasem rośnie i wymaga więcej opcji, jak np dynamiczne sortowanie kolumn, wyszukiwanie w tabeli oraz dodatkowe informacje w child row.
Korzystam w swoim projekcie z bootstrapa który na zaimplementowaną podstawową obsługę tabel danych z datatables.net ale znalazłem u nich coś co idealnie by odpowiadało moim wymaganiom, dokładnie TO

Wszystko kumam z implementacja nie mam większych problemów jednak nie wiem jak dynamicznie generować tablice z danymi w pliku .ajax z bazy danych. Naprowadzicie Panowie na trop?
Jeśli będę musiał korzystać z ajax-a to proszę o przeniesienie tematu i większą wyrozumiałość bo ajax dla mnie obcy.
Ew. że panowie znają inne rozwiązanie które będzie miało takie samo mozliwosci jak to z linka.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
lukaskolista

-----

XHR to zapytanie w tle, które z punkty widzenia serwera (poza dodatkowym nagłówniem) niczym się nie różni.
Zrób sobie akcję w kontrolerze, która zwróci tabelę w formacie JSON i podaj takie zapytanie jako źródło danych dla tego grida.
+Quote Post
sebian

-----

Dobra, a jeszcze pytanie, czy mogę zrobić to w taki sposób:
Po wejściu na podstrone zapytanie sql będzie generować dane i php będzie zapisywać to do pliku txt z unikalną nazwą dla każdej z sesji w konkretnej postaci, przy każdym przeładowaniu dane będą się odświerzać, a w skrypcie js podam link do danego pliku.
I np po zakończeniu sesji plik będzie kasowany.

Do wykonania ?

Kombinuję bo ajax to dla mnie magia.

Ten post edytował sebian 11.09.2016, 13:40:55
+Quote Post
viking

-----

To jest zwykłe żądanie tyle ze wysyłane na życzenie przez js. Jeśli nie rozumiesz to znaczy że nie znasz kompletnych podstaw protokołu http. Łatwiejszy jest fetch api i bez żadnych dodatkowych bibliotek.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:55