Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> TXT vs MYSQL
treewood

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Prosze wyrazic swoje opinie na temat tego co lepiej i dlaczego stosowac?
Bazy danych np. w MySQl czy np w plikach txt.

Rozumiem, ze hasel itd. raczej w txt lepiej nie trzymac ale za pomoca licznika czasu generowania strony przez dwa testowane przeze mnie serwery uniksowe (komercyjne, nie darmowe konta) zauwazylem duze roznice w czasie generowania np. bazy ksiazek czy filmow divx. W 1000 pozycji byly to roznice ... 2-3 sekund (czas liczylem w microtime(). Na poczatku i na koncu strony). W sumie nie tak duzo ...

Kolumny w MySQL i w bazie txt to:
id,nazwa ang,nazwa pl,gatunek,jakosc(od 1 do 10),ile cd zajmuje,informacje dodatkowe

wygladalo to tak np:
10|terminator 2|elektroniczny morderca (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |s-f|8|1|arnold szwarc, ...|
itd. itp.

Oczywiscie wyswietlanie zrobilem tak, ze pokazywal sie calutki spis, bez zadnego sorotowania itd. czyli proste zapytanie
"select * from nazwa_tabeli" i nic wiecej. w bazie txt wygladalo to podobnie.

Jakie sa u was zdania na temat poslugiwania sie bazami ... danych. co preferujecie bardziej i do czego. mam w sumie zdanie wyrobione juz od dawna ale ... warto powymieniac sie informacjami.
Dla mnie txt zawsze byly lepszym wyzwaniem bo nie da sie tak latwo ich obslugiwac jak MySQL [;
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:32