![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem początkującym PHPowcem. Mam drobny kłopot z szyfrowaniem. Robie tak: wpierw robie formularz z polem tekstowym o nazwie pass (do wpisywania hasła), w pliku do którego formularz się odnosi mam napisane tak:
[php:1:6d52204261]<? if ($pass == "") { $pass="123"; } $pass2=md5($pass); echo "$pass2"; ?>[/php:1:6d52204261] Wyświetla się zaszyfrowane hasło. Jaka jest komenda na odszyfrowanie tego hasła ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
jakby byla komenda odszyfrowujaca haslo zakodowane w md5, to nikt by md5 nie uzywal. Mozliwe, ze ktos juz cos takiego wymyslil, ale ja sie z tym nie spotkalem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w czym mam kodować ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiesz chyba zasady działania md5... Nie przejmuj się, ja też na początku nie załapałem tego, ale to jest tak... Ktoś przy rejestracji podaje hasło, które jest natychmiast zakodowane i nie możliwe do odzyskania, natomiast, gdy ktoś chce się zalogować na to zakodowane hasło, to podaje takie jak podał przy rejestracji, a skrypt koduje to hasło także za pomocą md5 i sprawdza czy ciąg w bazie jest identyczny z tym zakodowanym przed chwilą... Mam nadzieje że rozumiesz :-)
P.S. Wojto nikt czegoś takiego nie wymyślił, jedyne co istnieje i jest w stanie rozkodować md5 to programy, które działaja za pomocą metody "brute force" czyli określoną liste ze słownika kodują po koleji i sprawdzają ciąg znaków czy jest identyczny. |
|
|
![]()
|
|
To jaka jest komenda (lub skrypt) na zakodowanie (tylko z mozliwoscia odkodowania) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Głogów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz mieć możliwość rozkodowania to po co wogóle kodować? :wink:
Jest funkcja [manual:4c7b0238ac]base64_decode()[/manual:4c7b0238ac] i [manual:4c7b0238ac]base64_encode()[/manual:4c7b0238ac] ale one nie są używane do kodowania haseł do logowania. A tu masz taki kod testowy [php:1:4c7b0238ac]<?php $txt = "makao"; echo "Tekst do zakodowania:"; echo $txt; echo "<br><br>"; $enc = base64_encode($txt); echo "Teskt zakodowany:"; echo $enc; echo "<br><br>"; $dec = chunk_split(preg_replace('! 15 12| 15| 12!','',$enc)); $dec = base64_decode($dec); echo "Tekst rozkodowany:"; echo $dec; echo "<br><br>"; ?>[/php:1:4c7b0238ac] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rocket --> Ale jesli ty tego potrzebujesz do logowania, to po co Ci odkodowywac ?
Ale jak koniecznie musisz: [manual:b2d421f77b]base64_decode()[/manual:b2d421f77b] [manual:b2d421f77b]base64_encode()[/manual:b2d421f77b] Dodane po chwili - cholera, znow sie spoznilem :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat które działaja za pomocą metody "brute force" czyli określoną liste ze słownika kodują po koleji i sprawdzają ciąg znaków czy jest identyczny.
Jak brute force to chyba nie ze słownika... :wink: |
|
|
![]()
|
|
Przejęzyczenie chodziło mi o brute force i słownikowo :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 14:24 |