![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam utworzyć stronkę w php na której będę miał kod z szyfrem cezara. Do tej pory mam działanie szyfru. Wynik szyfru jest też wyświetlany. Ale potrzebuję pomocy z dwiema rzeczami. Pierwsze: Jak wczytać zmienną z klawiatury do zmiennej $tekst. Drugie jak wczytać zmienną do $klucz. I jak zaimplementować przycisk którym potwierdzę moje wpisane dane, a skrypt następnie wypisze wynik szyfru cezara. Proszę o pomoc, jestem zielony w php.
CODE ?>
<? $tekst = "ALAMAKOTA"; $alfabet = "ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ"; $klucz = 3; for ($i=0;$i<strlen($tekst);$i++) { $szyfr .= $alfabet[(strpos($alfabet, $tekst[$i])+3) % strlen($alfabet)]; } echo $szyfr; </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane z palca ale powinno działać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam to w tej formie. Kod pobiera dane od użytkownika, ale nie wyświetla mi szyfru. Możesz sprawdzić na www.akurowski.cba.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego masz formularz w formularzu zamiast zrobić dwa pola w jednym formie? Wyrzuć @ sprzed zmiennej bo nie zobaczysz błędu. Zamiast tego sprawdzaj warunkiem czy występuje i jest poprawna. strlen jest wykonywany przy każdej iteracji, przerzuc go do warunków początkowych for.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 05:10 |