![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<P>Witam<BR>Szybkie include z RAM-u??<BR>Piszę skrypty php, które dołączają inne skrypty (zawierające np. moje funkcje php) za pomocą include lub include_once. Testuję wszystko na dość wolnym komputerze, bo dedyk na którym to będzie chodzić też szybki nie będzie
![]() 1 d f33 ołączenie pliku około 40k za pomocą include zajmuje 0,03 sekundy? Nawet, jeśli odświeża się wielokrotnie tą samą stronę wynik jest podobny. Dlaczego nie pozostaje to w RAM-ie? Czy można coś zrobić, żeby pliki były ładowane szybciej np. RAM-u? Jeśli wszystkie skrypty w sumie zajmują mniej niż 1MB, to mogłyby przecież znajdować się cały czas w pamięci!<BR>Druga sprawa, jeśli takie dołączanie plików byłoby błyskawiczne, to w niektórych sytuacjach mógłbym zastąpić operacje pobierania danych z bazy np. mając bazę miejscowości, która bardzo rzadko się zmienia mógłbym zapisać ją do pliku, który będzie wyglądać np. tak:<BR>$TAB[0]='Warszawa';<BR>$TAB[1]='Kraków';<BR>.<BR>. <BR>itd.<BR>Czasem byłoby mi zwyczajnie wygodniej wyciągać dane ze zwykłej tablicy niż z bazy danych i mogłoby być to nawet szybsze. Czy coś takiego się w ogóle stosuje? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego nie pozostaje to w RAM-ie? Bo pliki standardowo sa na dyku. Mozesz sobie ram dysk zalozyc i kombinowac. Cytat Druga sprawa, jeśli takie dołączanie plików byłoby błyskawiczne, to w niektórych sytuacjach mógłbym zastąpić operacje pobierania danych z bazy np. mając bazę miejscowości, która bardzo rzadko się zmienia mógłbym zapisać ją do pliku, który będzie wyglądać np. ... Czy coś takiego się w ogóle stosuje? Tak, to sie nazywa keszowanie wynikow [obliczen] -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co wiem z poziomu PHP nie można operować bezpośrednio na pamięci RAM (to chyba nie dziwi) ale sam pomysł na pewno nie jest nowy jeżeli znasz się na linuksie możesz prawdopodobnie skonfigurować go tak żeby miał niektóre pliki w ram-dysku i z tamtąd je ładować jednak nigdy nie słyszałem o takich praktykach i jest to tylko rozważanie teoretyczne
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dać się da, tylko nie każdy hosting to udostępnia
![]() http://pl2.php.net/manual/pl/book.shmop.php Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
![]() [size="3"][/size] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 17 Dołączył: 23.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dać się da, tylko nie każdy hosting to udostępnia ![]() http://pl2.php.net/manual/pl/book.shmop.php Pozdrawiam. Albo memcache ![]() -------------------- serwiswww.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:45 |