![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Piszę skrypt będący czyms w rodzaju strony do rezerwacji pobytu w domku letniskowym. Chce jednak w tym skrypcie zbudowac cos w rodzaju interaktywnego kalendarza, przy pomocy którego będzie można wybrac wolną date (poczatek pobytu), zaznaczyc ją a potem wybrać kiedy ma sie skończyc pobyt. Zaznaczone by były rownież juz zajęte terminy i ich nie można by było wybrać. Tak naprawdę nie wiem jakim sposobem można to stworzyć. Na początku chcialem to zrobić przy pomocy zwyklej tabeli ale troche chyba za dużo pisania, a pozatym też ten pomysł ma pare luk. Dlatego mam nadzieje, że może ktoś będzie mial pomysl lub może cos takiego robił, żeby mi pomóc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ty chcesz napisać klikalny kalendarzyk, czy procedury w php, które będą tym zarządzać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 1 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No dobre pytanie zadałeś. Ja myślalem o czyms w rodzaju formularza, ktory będzie przesyłał do bazy danych zaznaczone opcje. Potem je będzie wyświetlał. Ale jak jakaś inna propozycja to bardzo chętnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zacznij od bazy danych.
Zaprojektuj dwie tablice: - Lokal - Rezerwacja będące w relacji 1 (Lokal) do wielu (Rezerwacja) W rezerwacji oczywiście musisz pamiętać o dwu polach timestamp - "Od", "Do" Gdy będziesz miał te tablice, pokaż co zrobiłeś i polecimy dalej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok. To się zabieram do roboty.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zacznij od bazy danych. Zaprojektuj dwie tablice: - Lokal - Rezerwacja będące w relacji 1 (Lokal) do wielu (Rezerwacja) W rezerwacji oczywiście musisz pamiętać o dwu polach timestamp - "Od", "Do" Gdy będziesz miał te tablice, pokaż co zrobiłeś i polecimy dalej. Pozwolę sobie wskoczyć z offtopem: kurde, świetne podejście! Bardzo mi się podoba taka forma pomocy, w której mówi się człowiekowi co powinien po kolei zrobić aby osiągnąć swój cel. Może warto brać przykład ze ~scannera i również udzielać pomocy w tej formie? |
|
|
![]()
|
|
Dobra trochę czasu to zajęło ale udalo mi się stworzyc dwie bazy danych które są w zajemnej relacji:
Baza Domy: składa się z pola id i nazwa Baza Rezerwacje: składa się z: id login data od data do ilosc miejsc data rezerwacji uwagi id_domu. Może teraz ktoś mi pomoże z reszta bo też szukałem troche w tym czasie, żeby to samemu stworzyć ale niestety nic nie znalazłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, to teraz możesz zaprojektować sobie formularz, z polami data przyjazdu i data wyjazdu (czyli rezerwacja od, do ). Możesz do kalendarza użyć tego pluginu do jquery: http://jqueryui.com/demos/datepicker/
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Pozwolę sobie wskoczyć z offtopem: kurde, świetne podejście! Bardzo mi się podoba taka forma pomocy, w której mówi się człowiekowi co powinien po kolei zrobić aby osiągnąć swój cel. Może warto brać przykład ze ~scannera i również udzielać pomocy w tej formie? Tu też brawa dla @sebap123 że nie chce pomocy typu "chce gotowca" tylko sam coś chce stworzyć własnymi siłami. To wyższy poziom niż Przedszkole, że trzeba gotowy kod dawać ![]() EOT. |
|
|
![]()
|
|
No dobra. Dzieki za tego plugina. Tylko wiesz, gdybym wiedział jak to połączyć z php to bym tutaj nie pisał.
A tak to... To może cos mi byś raczyl podpowiedzieć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mówisz i masz
![]()
a teraz jak użyć tego plugina: przeczytaj dokumentację, jest tam wszystko napisane jest również przykładowy kod źródłowy. Tak na szybko
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, narazie.
Biore się do pracy. |
|
|
![]()
|
|
Do kalendarza to droga daleka.
IMO teraz powinieneś wrzucić do bazy jakieś lokale, i zacząć tworzyć rezerwacje, jak już będziesz umiał rezerwować lokale, musisz zacząć wprowadzać zabezpieczenia - czyli przygotować zapytania, które zweryfikują, czy dany lokal w podanym zakresie czasu nie jest przypadkiem zajęty. Do tego nie potrzebujesz kalendarzy, wystarczy php/sql i nieco testów. Jeśli teraz zaczniesz się użerać z htmlem/js i nie daj boże z kolorkami, to polegniesz - gwarantuję.
Powód edycji: [scanner]: [scanner]: [scanner]:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No czyli narazie napisać sam skrypt (tak już uogólniam) a potem UI. Dobrze myśle?
I takie jeszcze uwagi: 1.@f1xer Dzięki za skrypt ale w tym projekcie bardziej mi chodzi o cos takiego, że sam uzytkownik wybiera daty na stałym kalendarzu. zaznacza dae startu i konca. Jest podzial na daty wolne i zajęte. Wiesz np. dwoma kolorami. 2. W tym skrypcie mam nieco ulatwiona wersję bo jest tylko jeden dom. W wersji finalnej chce dac co najmniej 5. Ale myślę, że mechanizmy stworzone dla jedego (z ip 1) będą takie same jak dla domu o ip np. 4. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do kalendarza to droga daleka. IMO teraz powinieneś wrzucić do bazy jakieś lokale, i zacząć tworzyć rezerwacje, jak już będziesz umiał rezerwować lokale, musisz zacząć wprowadzać zabezpieczenia - czyli przygotować zapytania, które zweryfikują, czy dany lokal w podanym zakresie czasu nie jest przypadkiem zajęty. Do tego nie potrzebujesz kalendarzy, wystarczy php/sql i nieco testów. Jeśli teraz zaczniesz się użerać z htmlem/js i nie daj boże z kolorkami, to polegniesz - gwarantuję. Witam mam podobny problem Tylko że u mnie chodzi o prostą rezerwację samochodów z panelu adm. Zrobiłem dwie tabele w bazie danych: auta: id_auta, model, opis wypozyczenia: id_wypozyczenia, id_auta, od, do if data od > teraz - rezerwacja if data od ≤ teraz ≤ - zajęte if data do < teraz - wolne dobrze kombinuję? jak dalej to ugryźć? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz sprawdzić, czy "Dzisiaj" jest "w" jakiejś rezerwacji, to jest magiczne "BETWEEN" w SQLu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz sprawdzić, czy "Dzisiaj" jest "w" jakiejś rezerwacji, to jest magiczne "BETWEEN" w SQLu:
a w jakim formacie przechowywać daty? TIMESTAMP? zależy mi na tym żeby prócz dnia była też brana pod uwagę godzina |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
DATETIME
|
|
|
![]()
|
|
mam taki kod:
wszystko pięknie działa, tylko chciałem stworzyć walidację zajętości danego auta w danym terminie... tzn jeśli "id_auta" w okresie "od" do "do" jest zajęte ostrzeż i nie idź dalej... jak to najlepiej zrobić? Ten post edytował LifeGuard 13.12.2009, 13:31:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej poprostu do bazy zapisywać do bazy datę z funkcji mktime(); -> http://pl.php.net/manual/pl/function.mktime.phpi sprawdzać poprzez ... WHERE $data_poczatku>data_poczatku AND $data_konca ...
![]() -------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 08:48 |