![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest następujący: piszę dla Urzędu Skarbowego system rezerwacji (czego - nieważne ;p).
Problem polega na tym, że trzeba dokonać uwierzytelnienia pracowników bez konieczności logowania i bez użycia plików cookie. Chodzi o to, że pracownik może wbić się do systemu i dokonywać zmian w swoich rezerwacjach. Nie chcemy, aby musieli zapamiętywać kolejne loginy i hasła. Na cookie to też nie działa, bo po wyjściu z systemu trzeba znowu uwierzytelniać. Jakieś pomysły? Logowanie bez logowania. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie możesz sprawdzać kilka rzeczy (przeglądarka, język), ale to nigdy nie będzie nic skutecznego/pewnego. Mawet sprawdzanie adresu mac nic Ci nie da.
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie IP i Mac nic nie da, ponieważ wszyscy mają jeden adres serwera aplikacji biurowych.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zakladam ze wszyscy pracują na windzie i są podpięci z autoryzacją do ldapa:
musisz w przeglądarce pobrać login użytkownika z windy i na tej podstawie autoryzować. Oczywiścię będzie wowczas ograniczenie wówczas ze nalezy uzywać tylko IE ewentualnie FF. Nie pytaj mnie jak to zrobic bo nie wiem, ale wiem ze można ![]() Innych metod autoryzacji nie widzę. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To już jest coś. Trza tylko dowiedzieć się jak serwer ma pobrać info z sesji na windzie. Chyba odwiedzę kolegów po fachu zza granicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To jak już się czegoś dowiesz na ten temat to nie pożałuj tych informacji w tym temacie
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiesz co sam próbowałem dociekać jak to zrobić i myślę, że znalazłem sposób.
Problem polegał na tym (jestem smutny, że muszę to mówić), że mamy Apacha. A potrzebujemy IISowiski protokół NTLM. Znalazłem jednak moduł do Apacha udający NTLM: http://modntlm.sourceforge.net/ Wystarczy, aby serwer wymagał uwierzytelniania NTLM stron obsługiwanych przez PHP i można uwierzytelniać użytkowników poprzez getenv ("LOGON_USER");. Teraz będziemy to testować. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Teraz będziemy to testować. To jak już będziecie coś mieli po tych testach to daj znać ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiesz co to jest długa sprawa. Cały dzień walczymy z tym. NTLM odesłał nas do SSPI, bo mamy XAMPPa na Windowsie na serwerze RB.
SSPI nie jest kompatybilny z Apache 2.2, więc trzeba było szukać patcha i tak dalej. Ale ogólnie da się to zrobić. Jeśli masz Linuxa to sprawa jest banalna, jeśli masz IIS to też nietrudne. |
|
|
![]()
|
|
Mam i to i to.
Tak więc jak już przetrzecie ten szlak to z miłą chęcią posłucham - po co koło na nowo wymyślać ![]() Przez ten temat będę prawdopodobnie musiał przejść za jakiś czas, więc zawsze to będzię łatwiej jak się posłucha osób, co już przez to przeszły - i dla potomnych się przyda ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:05 |