![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem, próbuje dodać system poleconych na strone:
link do rejestracji: http://www.strona.pl/index.php?task=register jak można do tego dodać ref? chodzi że &ref=107, jak to uzyskac? Ok, ale nie wiem wciąż jak to rozwiązać, kiedy ma dodawac te wartosci, osobie poleconej, mniej wiecej chyba tak: link [...]?ref=12 pobierz 12 z linku baza: znajdz usera po id 12, dodaj: +1 liczba poleconych nick polecajacego do profilu poleconego i odwrotnie (to rozumiem) Potem trzeba zrobić aby jesli polecony bedzie mial XX punktow, polecajacy dostaje X punktow, wiec trzeba jakis skrypt, uruchamiany co jakis czas: jesli polecony XX pkt, znajdz nazwe polecajacego, pomnoz licze poleconych z XX punktow, pomnoz przez YY i dodaj do liczby punktow. Moglbym prosic o jakis zarys kodu, chcialbym zeby: rejestracja bez refa, ok, ale ta sama z refem w linku juz dodaje. Troche chaotycznie napisane, ale mam nadzieje ze jest minimalnie zrozumiale, probowalem dosc dlugi czas, ale nie wychodzi, nie prosze o gotowy kod, jedynie zarys. Ten post edytował Thadel 3.05.2010, 14:02:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prosisz o kod? To dobrze, a zarys już... sam zrobiłeś. Sam wszystko dokładnie napisałeś co zrobić.
Cytat Ok, ale nie wiem wciąż jak to rozwiązać, kiedy ma dodawac te wartosci, osobie poleconej, mniej wiecej chyba tak: Nie rozumiem, czego nie rozumiesz. Masz link: http://strona.pl/index.php?task=register&ref=12. W nim masz zawarte co robić (task=register) jak i polecającego (ref=12). W bazie możesz utworzyć tabelę na polecających, albo w tabeli użytkownikow dodać pole "polecający" i tam dodawać id refa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie mam umiescic kod, żeby dodawało dopiero po założeniu konta?
mam register.php i includuje tam register_form.php - jak mogę to zrobić ? jak pobieranie id i wysylanie zapytania do bazy w form, to refreshowaniee dodaje punkty. Tutaj mam problem, oraz w skrypcie: jesli x punktow, dodaj refowi pkt. Ten post edytował Thadel 3.05.2010, 17:05:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Gdzie mam umiescic kod, żeby dodawało dopiero po założeniu konta? No to chyba oczywiste, że dopiero po dodaniu rekordu do bazy, czyli po założeniu konta. Cytat mam register.php i includuje tam register_form.php - Tam gdzie masz zapytanie, podejrzewam, że w pliku register.php Cytat jak mogę to zrobić ? jak pobieranie id i wysylanie zapytania do bazy w form, to refreshowaniee dodaje punkty. Jak wyżej. Dodajesz dopiero wówczas gdy rekord został dodany do bazy, no bo chyba masz jakiś mechanizm zabezpieczający przed wielokrotnym dodaniem tego samego użytkownika? |
|
|
![]()
|
|
Ale jak to przechowac - od otworzenia strony - do wysłania, ukryty formularz ?
Dzięki wielkie i tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Przechować tego refa, tak? Więc w formularzu rejestracyjnym utwórz sobie pole, nazwij je ref (czy jak sobie chcesz). Jako wartość ustalaj $_GET['ref'] (oczywiście, tylko i wyłacznie jeśli jest). Potem to już normalnie "obrabiasz" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:05 |