![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem początkujący jezeli chodzi o Symfony i ze takpowiem zawiesielem sie na zapytaniach do bazy. Jak napisac takie zapytanie:
? Czytam tutoriale i dokumenatcje i nie moge tego zrozumiec albo znalesc. Z gory dziekuje za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem zupelnie w tym zielony:
takie zapytanie daje aie cos:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w pliku schema.yml masz zdefiniowane relacje między tabelami?
PS. Pewnie literówka/niedopatrzenie, ale zobacz do klauzuli where zapytania z pierwszego postu ![]() Ten post edytował -=Peter=- 30.12.2009, 22:57:48 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak to wyglada od strony schema. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak podejżewałem, nie masz zdefiniowanych relacji. Pole "firma_id" powinno być kluczem obcym.
Odsyłam do dokumentacji: klik, dokładnie przeanalizuj przykładowy plik schema. Po tym gdy dojdziesz do tego czego brakuje, przebuduj model. Wtedy ten wcześniejszy kod powinien działać. Ten post edytował -=Peter=- 30.12.2009, 23:16:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No wlasnie zalozylem ze jak zakladalem klucze obce w DB Designer to ladnie mi to wszsytko przerobi sie na yml a tu niestety nie.
Jakie jest polecenie abym mogl przebudowac model bez kasowania danych z bazy danych? propel-build-all - czyjak wybiore odpowiedz N na pytaniu to model sie przebuduje? Czy moze uzywa ktos sfPropelCustomJoinHelper.class.php ? Ja uzylem i dostalem taki blad.
Czy moze byc wina zlego modelu? ... Super wszystko działa. Pierwszym sposobem to rozwiazalem wg wskazowek Petera. Ale w jaki sposob moge w indexSuccess pobrac dane? echo $klient->getEmail() ale jak pobrac np. firma - > nazwa Ten post edytował mercii 31.12.2009, 00:05:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$klient->getFirma()->getNazwa()
btw: stosowanie polskiego nazewnictwa to niezbyt dobry pomysł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 17 Dołączył: 1.11.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może zanim zaczniesz sam pisac przeanalizuj podręczniki do symfony. Jak byś to zrobił nie zadawał być tak banalnych pytań. Wystarczyło by pierwszych 2-3 lekcji
![]() -------------------- Wyszukiwarka noclegów w Polsce i zagranicą.
Najlepszy katalog turystyczny wspomagający pozycjonowanie i promocje stron. |
|
|
![]()
|
|
Tutoriala czytam cały czas w mairę potrzeby ponieważ nie mam czasu na zrobienie przykładowej aplikacji tylko muszę testwoać już na mojej konkretnej.
Już poradziłem sobie z wiekszością problemów i uważam że symfony jest super. Mam jedynie problemy z zapytaniami. Muszę połączyć 3 tabele co realizuje poprzez:
mam dostęp do wszystkich danych które potrzebuje. Jednak potrzebuje jeszcze ograniczyć ilość wyników poprzez podanie w tabelii wyników ograniczenia dla jednej z kolumn
Udaje mi się to mniej więcej poprzez
Ale zapytan tworzy sie 4-5 a ograniczenie wystepuje tylko w jednej. Jak sobie z tym poradzic? ![]() |
|
|
![]()
|
|
1) Pewnie już jest za późno ale osobiście sugerowałbym przerzucenie się na Doctrine
![]() 2) Masz xxxPeer::doSelectJoinAll(Criteria c) - z tego powinieneś skorzystać 3) A jak w obiekcie Criteria ograniczyć wyniki do takich, gdzie wymianaCzęści.id = XYZ już pisać nie będę... masz to w dokumentacji jasno opisane |
|
|
![]()
|
|
No i mam znowu problem.
Pobieram sobie dane, tworzą się zapytania sql i wszystko było by cacy gdyby nie fak ze muszę ograniczyc ilość wyświetlanych rekordów. Opisze caly problem. Wiem ze moge to znaleść dokumentacji popróbować itd. Proszę mnie do miej nie odsyłac bo juz to robiłem.
daje mi takie zapytanie:
I nie wiem jak ograniczyc liczbe powtarzajacych sie rekordow: Wiem ze nalezy to zrobic z uzyciem
Ale mi to nie działa. BAardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:15 |