Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [Symfony][sfDoctrineGuardPlugin] Kilka typów użytkowników
aze

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

przygotowuje się do przepisania małego serwisu na Symfony i trafiłem na mały problem. W serwisie poza normalnymi użytkownikami i administratorami istnieją agenci którzy musza mieć zupełnie inne dane w bazie jak zwykli użytkownicy. O ile z samymi adminami i jednym typem użytkowników nie ma problemu, bo można dość łatwo rozszerzyć tabele sfGuardUser lub dodać nową z dodatkowymi danymi w relacji 1:1 to tutaj pojawia się już problem. Dodawać 3 tabele `agent` która będzie przechowywała dane agentów i była w relacji 1:1 z sfGuardUser nie ma sensu bo przy tworzeniu nowego użytkownika automatycznie tworzone będą odpowiednie rekordy w (przykładowo) myuser i agent, nie lubię niepotrzebnych wpisów w bazie, a przy tym rozwiązaniu i tak jeszcze musiał bym rozszerzyć sfGuardUser o pole np 'type'.

Myślałem nawet o oddzieleniu panelu dla agentów od reszty aplikacji jednak nie wiem czy jest możliwość zmiany nazw tabel dla pluginu bez grzebania w zródłach, a wszystko musi być w tej samej bazie.

Ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma pomysł jak go rozwiązać?

Pozdrawiam,
aze

Ten post edytował aze 20.07.2010, 11:09:03
Go to the top of the page
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

sfGuardUser to tabela przechowująca dane niezbędne do logowania. Jeśli utworzysz odpowiednie grupy, to nie widzę problemu, aby tworzyć tabele profilowe osobno dla danej grupy użytkowników. Potem tylko zmień implementację metody getProfile() aby zwracała odpowiedni obiekt profilu.
+Quote Post
aze

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tylko czy przy takim rozwiązaniu nie będzie później problemów z wyszukiwaniem za pomocą Zend Lucene? Nie korzystałem z tego rozwiązania za wiele, a wolał bym nie mieć później jeszcze większych problemów z wyraźnym oddzieleniem wyników wyszukiwania użytkowników tylko w konkretnej grupie.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:38