Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [Symfony]Walidacja formularza
ceieneka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Uczę się Symfony robiąc portal który wcześniej zrobiłem bez frameworka, i mam problem przy walidacji formularza. Googluje caly dzien probuje coraz nowszych (glupszych) rozwiazan i ciagle nic. Chociaz pomoc dotyczaca walidacji formularzy jest obszerna to jednak tam jest mowa o formularzach stworzonych na podstawie modelu przez propela lub doctrine. Czy moglby mi ktos pomoc w walidacji prostego formularza kontaktowego sa w nim pola:

imię i nazwisko - poprzednio walidowalem tak
  1. if(!eregi("(^[a-ząćęłńóśźż]{3,} [a-ząćęłńóśźż]{2,}$)|(^[a-ząćęłńóśźż]{3,} [a-ząćęłńóśźż]{2,}-[a-ząćęłńóśźż]{2,}$)",$imie))
  2. {
  3. $errors[0]="Imię i nazwisko - pole składa się z dwóch członów oddzielonych spacją:<br/> -imię: dozwolone są wyłącznie litery, musi składać się co najmniej z trzech liter<br/> -nazwisko: dozwolone są wyłącznie litery,w przypadku nazwisk dwóczłonowych łącznikiem jest znak '-', człon musi składać się z conajmniej dwóch znaków.<br/><br/>";
  4. $prawidlowo=false;
  5. }

adres e-mail -
  1. if(!eregi("^[0-9a-ząćęłńóśźż_.-]+@[0-9a-ząćęłńóśźż\.]{2,}.[a-z]{2,3}$",$mail))
  2. {
  3. $errors[1]]="Adres email.<br/><br/>";
  4. $prawidlowo=false;
  5. }

wiadomość -
  1. if(strlen($wiadomosc)>1000)
  2. {
  3. $errors[2]="Wiadomość - maksymalnie może zawierać 1000 znaków.<br/><br/>";
  4. $prawidlowo=false;
  5. }

Niby prosty formularz (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Formularz wystepuje w module kontakt, w katalogu lib/form stworzylem plik KontaktForm.class.php (bo chyba powinienem co nie?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ) ktory wyglada tak:
  1. class KontaktForm extends sfForm
  2. {
  3. public function configure()
  4. {
  5. $this->setWidgets(array('mail' => new sfWidgetFormInput(),'wiadomosc' => new sfWidgetFormTextarea(),'nazwa' => new sfWidgetFormInput(),'company' => new sfWidgetFormInput()));
  6. $this->setValidators(array('mail' => new sfValidatorEmail(),'wiadomosc' => new sfValidatorString(array('max_length' => 1500,'required' => true)),'nazwa'));
  7. }
  8. }

Ale nie wiem jak dodac warunki z ifow do validatora. Nie brechtajcie sie jesli to glupoty, bo w ogole nie jarze tych formularzy (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:37