![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 2 Dołączył: 27.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Stworzyłem formularz przez CRUD. Wygenerował mi on taki formularz dodawania nowego miasta
i wszystko ładnie działa, dodaje miasto do bazy. ale gdy zamienię ten formularz na taki, to już nie dodaje mi do bazy. Nie wyświetla też żadnego błędu.
z tego co ustaliłem to formularz chyba nie przechodzi walidacji w kontrolerze. Co zrobiłem źle. o to akcja odpowiedzialna za dodanie nowego miasta
-------------------- www.zapalara.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie przyczyną jest brak tokenu CSRF. Nawet jeżeli jawnie wygenerujesz każde z pól formularza, nadal powinieneś użyć {{ form_rest(form) }} w celu wygenerowania "pobocznych" elementów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 2 Dołączył: 27.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale, nie chce aby generowało mi w widoku wszystkich pól
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc powinieneś skorzystać z innego typu dla formularza. Nie wyświetlają Ci się błędy, ponieważ generują się one dla elementów niepowiązanych bezpośrednio z form.name.
|
|
|
![]()
|
|
nie rozumiem, jak innego typu?
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nie chesz generować wszystkich (wymaganych) pól typu CityType powinieneś utworzyć nowy typ, dla formularza.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli nie chcesz korzystać wprost z tej encji to utwórz sobie nowy Type i w nim określ interesujące Cię pola. Zależnie teraz od definicji encji (jeśli z niej korzystasz jako źródło danych) musisz zmodyfikować albo ją, albo walidator. Możesz także posłużyć się grupami walidacji by określić, które pola będą brane pod uwagę podczas niej. Jeśli chcesz by całość była jeszcze bardziej zintegrowana z tym typem, to możesz posłużyć się symfonowym mechanizmem tworzenia bloku formularza dla danego typu. Poczytaj o tworzeniu customowych themów dla typów wtedy. Świetne rozwiązanie dla ciutkę bardziej skomplikowanych, przykładowo zależnych selectów z autocomplete czy opartych o kolekcje.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:28 |