![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zrobiłem formularz i wszystko fajnie działa, ale chciałbym aby dane wysłane z formularza były przypisane w bazie konkretnemu użytkownikowi. Dlatego pomyślałem że id użytkownika będzie pobierane ze zmiennej sesyjnej... no ale mam problem z pobieraniem zmiennej sesyjnej w setWidgests? A może powinienem inaczej do tego podejść? Proszę o pomoc! Dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeżeli chodzi o to, aby w rekordzie wypełnić pole created_by (analogicznie do created_at),
to najlepiej to zrobić w odpowiedniej metodzie executeCreate:
oczywiście, w definicji encji Entity, musisz mieć pole created_by. Hope this helps... Ten post edytował pepe77 6.06.2011, 09:19:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Zrobiłem formularz i wszystko fajnie działa, ale chciałbym aby dane wysłane z formularza były przypisane w bazie konkretnemu użytkownikowi. Dlatego pomyślałem że id użytkownika będzie pobierane ze zmiennej sesyjnej... no ale mam problem z pobieraniem zmiennej sesyjnej w setWidgests? A może powinienem inaczej do tego podejść? Proszę o pomoc! Dziękuje. Również nie zabardzo wiem co chcesz zrobić. Po pierwsze czy chodzi Tobie o to, że wyciąga id aktualnie zalogowanego użytkownika i zapisuje je w bazie z tym formularzem ? Jeżeli tak to skorzystaj z pluginu guarda. Jeżeli nie, napisz Nam konkretnie co chcesz zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 5 Dołączył: 9.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego najłatwiej to zrobisz chowając wybór użytkownika i dając setDefault
Plik akcji:
Definicja formularza:
No i plik bazy danych schema.yml
Przy takich ustawieniach wpisujesz setDefault i już masz, jakby coś pytaj. Używam takiego mechanizmu tylko jak w przykładzie puki co pobieram z pasku adresu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował frani0 6.06.2011, 09:41:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@frani0 uważasz, że taki sposób jest bezpieczny?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@frani0 - sciagnij sobie do Firefoxa dodatek Web Developer, nastepnie formularze i informacje o formularzu. Adres Id podany jak na tacy, w dodatku za pomoca firebuga mozna zmienic wartosc ukrytego pola...
Ten post edytował janek9 6.06.2011, 17:05:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
frani0 właśnie o coś takiego mi chodziło - dzięki wielkie, działa... Chłopaki a istnieje jakaś bezpieczniejsza opcja?
Chodziło mi o to że jest kilku użytkowników z których każdy może zapisać sobie jakąś własną notkę za pomocą formularza... No i w istocie pytałem jak odpowiednio zdefiniować setWigets'a żeby mi nie wyświetlał pola wyboru z id użytkownika, a w zamian pobierał id ze zmiennej sesyjnej. Ten post edytował Daniel_K 6.06.2011, 17:56:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz przypisać autora do notatki po przesłaniu formularza i po jego walidacji a samo pole z id autora notatki po prostu usunąć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 7 Dołączył: 10.03.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chłopaki a istnieje jakaś bezpieczniejsza opcja? No choćby przed bindowaniem formularza ustawiasz id użytkownika z sesji, tak jak chciałeś na początku.
|
|
|
![]()
|
|
Świetnie działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 06:15 |