![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W moim projekcie używałem FOSUserBundle do obsługi rejestracji i logowania do mojej strony. Jednak biblioteka ta nie jest już rozwijana i nie zaleca się jej używać w Symfony 5. Wiec czego używać w zamian? Czy mogę po prostu używać sesji i zapisywać w niej uprawnienia zalogowanych użytkowników? Bądź nie jest to wskazane i powinienem użyć raczej np. "security bundle"?
https://symfony.com/doc/current/security.html Poczytałem o "security bundle" i nie jest to proste w użyciu, jak ma to miejsce w przypadku zapisu i odczytu z sesji. Sporo jest do konfiguracji... Będzie to dużym błędem, jeśli użyję w zamian samej sesji? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal FOS i użyj Security. W dokumentacji jest masa kodu któryu zrobi Ci logowanie z forma nawet. To wcale nie jest skomplikowane, wystarczy umieć czytać i myśleć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Nie napisałem, że jest to skomplikowane. Jest to nawet prostsze w konfiguracji od FOS-a. Jednak kiedyś zrobiłem rejestrację oraz logowanie z użyciem sesji i było jeszcze prościej. A tu czeka mnie sporo zabawy niemal od zera.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz sobie https://symfonycasts.com/screencast/symfony-security - krok po kroku pełna autoryzacja i uwierzytelnianie. W innym tutorialu o formularzach masz również edycję.
Zobacz też maker bundle - tam masz obsługę zapomnianego hasła i parę innych rzeczy. Generalnie kompletne logowanie i rejestracja z ficzerami zajmuje ok. godziny. -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 07:07 |