![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Symfony 4.4.2 po wykonaniu komendy: sudo php bin/console doctrine:fixtures:load otrzymuje komunikat:
mimo tego ze w pliku composer.json mam:
a takze w pliku conig/bundles.php tak:
jednak co ciekawe jak wykonam komende
to nie widze na liscie dotepnych komend komendy
prosze o podpowiedz co jest nie tak bo juz nie mam pomyslow . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bin/console --env=dev?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 496 Pomógł: 2 Dołączył: 15.07.2011 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
---------------------------------
Ok wiem co bylo nie halo. W .env mialem ustawione: APP_ENV=prod zmienilem na APP_ENV=dev i jest ok . Poprzestawialem cos ostatnio jak dodalem drugi plik .env Nie zajarzylem chyba rozdzialu z testami jednostkowymi dla metod dostepowych do bazy danych https://symfony.com/doc/4.4/testing/database.html chcialem skonfigurowac druga baze aby testy dla tych metod dzialaly. Wiesz moze jak to powinno wygladac ? Ten post edytował damianooo 20.03.2020, 21:39:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób sobie plik .env.test.local i tam skopiuj sobie env do bazy ustawiając odpowiednio
|
|
|
![]()
|
|
ok to zrobilem tak ze mam teraz takie dwa pliki:
.env i .env.test.local w .env mam takie ustawienia:
a w .env.test.local takie:
wykonujac ponizsze polecenia zawsze odwolanie jest do konfiguracji z pliku .env
jak zrobic aby czytal konfiguracje z pliku .env.test.local ? Chcialem zrobic tak zeby dane dla testow jednostkowych byly w drugiej bazie danych Mozliwe ze nie rozumiem idei opisanej tutaj: https://symfony.com/doc/4.4/testing/database.html w rozdziale: "Configuring a Database for Tests" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Główny config jest w .env.
W .env.test.local nadpisujesz tylko te rzeczy które są inne. Wywal te APP_ENV z test. Żeby odpalić jakieś polecenie z konsoli w konkretnym środowisku musisz dodać --env=test Testy phpunit mają swój plik phpunit.xml.dist i to w tym pliku jest APP_ENV Kod <server name="APP_ENV" value="test" force="true" /> Jak odpalisz sobie phpunit to on będzie odpalany w środowisku test zgodnie z tym co jest w phpunit.xml.dist |
|
|
![]()
|
|
ok.
- usunalem ENV z .env.test.local - odpalilem polecania do tworzenia bazy i jej zaladowania z --env=test (dziala, tzn tworzy baze wskazana w pliku .env.test.local, a wiec super) - w pliku phpunit.xml.dist mam ten wpis ze wskazaniem srodowiska a wiec <server name="APP_ENV" value="test" force="true" /> Niestety gdy odpalam testy np tak: php bin/phpunit to mam taki blad:
Ten post edytował damianooo 29.03.2020, 15:02:45 |
|
|
![]()
|
|
dodaj to phpunit.xml.dist
<server name="KERNEL_CLASS" value="App\Kernel" /> |
|
|
![]()
|
|
dzieki dziala super.
moglem w sumie sam sobie wyszukac odpowiedzi w necie ale dzieciaki mi przeszkadzaly i nie moglem tego zrobic wczesniej. Rozwiazanie bledu jest m.in opisane tutaj: https://github.com/symfony/symfony-standard/issues/1073 jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc w rozwiazaniu tematu. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.05.2025 - 10:38 |