![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę API w Symfony 4. Znajomy mi napisał, że mam anemiczną encję, możecie mi wyjaśnić co to znaczy i jak zrobić encję, aby nie była anemiczna? Kod encji
Chcę napisać prosty CRUD, ale taki który ma jakość, a nie byle bałagan bez dobrych praktyk i standardów, dlatego już teraz chciałbym uniknąć anemicznych encji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Anemic Domain Model jest tym czego szukasz aby opdpowiedzieć na swoje pytanie
![]() Tu masz dyskusję na ten temat (W prawdzie Java ale nie ma to znaczenia) https://4programmers.net/Forum/Inzynieria_o...2-klasy_encyjne Ten post edytował Pyton_000 2.09.2019, 09:09:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego chcesz unikać anemicznych encji w CRUDzie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie chcę ich unikać bo dla mnie są bardzo wygodne, ale już któraś rozmowa z rzędu i za każdym razem dostaję info, że nie powinienem używać anemicznych encji.
Piszę w symfony 4, i chciałbym pisać jak najlepszej jakości kod, zawsze to było baza -> repozytorium-> controller, bardzo często repo było użyte w kontrolerze. Obecnie robię baza -> repozytorium -> serwis -> controller, można zobaczyć to tutaj: https://github.com/PawelCyrklaf/api-symfony Problem w tym, że symfony znam w miarę, ale moja jakość kodu pozostawia podobno wiele do życzenia i na podstawie tego, jestem skreślany, dlatego chciałbym jak najbardziej podnieść jego jakość. Pod linkiem który podałem można zobaczyć sobie "jakość" kodu i ocenić. Jest kontroler, encja i 2 serwisy, ale zawsze to coś ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 06:57 |