![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jako początkujący w symfony mam pewien problem z routingiem. Mam sobie taki kontroler:
Przy okazji wygenerowałem sobie panel CRUD do innego modelu, w którym to jest akcja:
I nie mam pojęcia dlaczego, po wpisaniuw pasek adresu końcówki /admin/zlecenia/new, uruchamia mi się akcja... pobierz z kontrolera Uslugi. W jaki sposób to dać do zrozumienia symfony którą akcje ma odpalać? Routing.yml wygląda tak:
Ten post edytował Barton 9.04.2013, 21:32:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Symfony niestety ale używa adnotacji:
#1 @Route("/{kategoria}/{miasto}/{zaklad}/") #2 @Route("/admin/zlecenia") @Route("/new", name="admin_zlecenia_new") Te liniki mają znaczenie usuń je i cały routing ustawiaj w *.yml. Ten post edytował ShadowD 9.04.2013, 21:52:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 26.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze ale czym w zasadzie różni się routing w formie adnotacji a czym w routing.yml? Rozumiem że w routing.yml można ustawić kolejność i tylko tym się to chyba różni. Wybrałem formę adnotacji gdyż wydawało mi się to czytelniejsze.
Myślałem że jak już na stałe wpisałem /admin/zlecenia/new to już nie będzie mi dopasowywało adresu do zmiennych typu {kategoria}. Mógłbym użyć wymagań (requirements) ale {kategoria} czy {miasto} to czyste litery tak samo jako słowo 'admin' więc to również nie wchodzi raczej w grę... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Route("/{kategoria}/{miasto}/{zaklad}/") #2 @Route("/admin/zlecenia") @Route("/new", name="admin_zlecenia_new") #1 przykład: /samoloty/lublin/szklarski /admin/zlecenia/new /pieski/kolorowe/sa #2 przykład: /admin/zlecenia/new #2 pasuje do 1 jaki i do 2 więc znaczenie ma kolejność - sf nie wie że admin to nie kategoria... Osobiście uważam że przy większych projektach adnotacje zaciemniają kod (chodzi o routing bo modele z zdno. są super użyteczne). |
|
|
![]()
|
|
Ok, w takim razie przeniosę się jutro do routing.yml. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 09:22 |